Mogu da voze… ali nenašminkane?!

November 8, 2014, 11:43 am

Taj predlog ne znači i njegovo usvajanje, ali predstavlja značajan preokret pošto su saudijske vlasti donedavno uporno odbijale slične predloge.

Zbog zabrane je prethodnih godina u Saudijskoj Arabiji bilo više manjih protesta žena koje su vozile svoje automobile.

Ovu u svetu jedinstvenu zabranu ultrakonzervativni sveštenici su opravdavali ocenom da bi se sa ženama za volanom zemljom raširila „razuzdanost“.

Član Šura saveta, koji je tražio da ne bude imenovan, rekao je za agenciju Asošiejtid pres da je savet predlog o ukidanju zabrane izneo na zatvorenoj sednici prošlog meseca.

Prema tom predlogu, žene starije od 30 godina bi mogle da voze, ali uz odobrenje muškog staratelja. Ženama bi bilo dozvoljeno da voze od sedam ujutro do osam uveče od subote do srede, a od podneva do osam uveče u četvrtak i petak, što se smatra vikendom u toj zemlji.

Da l’ će smeti i da menjaju stanice?

Među uslovima je i da vozačice budu konzervativno obučene i da ne budu našminkane, rekao je zvaničnik. U gradovima bi mogle da voze i bez staratelja, ali bi vožnja van grada zahtevala da muškarac bude u kolima.

Savet Šura je naveo da će morati da bude obrazovano „saobraćajno odeljenje za žene“ kako bi žene mogle da se bave vozačicama u slučaju da im se pokvari auto ili budu napadnute.

Predloženo je da saobraćajke budu pod nadzorom „verskih agencija“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *