Mitrović: Sporazum značajan, žaljenje što nema razumijevanja Bošnjaka i Hrvata

September 9, 2022, 11:04 am

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović rekao je da je Sporazum o hidrotehničkim i bagerskim radovima na ušću Drine u Savu izuzetno značajan za uređenje plovnog puta rijeke Save, ali i izražava žaljenje što za neke ključne projekte za Republiku Srpsku, BiH i Srbiju nema razumijevanja kod bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Mitrović je, nakon potpisivanja ovog sporazuma sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislavom Momirovićem u Beogradu u Vladi Srbije, izrazio zadovoljstvo, navodeći da se u Vladi Srbije osjeća kao “svoj na svome”.

Napomenuo je da se taj plovni put nalazi na početku teritorije BiH, odnosno Republike Srpske, te podsjetio da su i u prethodnom periodu potpisani određeni sporazumi, ali da, nažalost, nema razumijevanja u Savjetu ministara od bošnjačkog i hrvatskog naroda, jer ima još par projekata koji su bitni i ključni, kako za Srpsku, BiH, tako i za Srbiju.

Mitrović je napomenuo da je prije 10 dana Savjet ministara odbio verifikaciju zaključka Predsjedništva BiH, koji se odnosio na istočnu gasnu konekciju između Srbije i Republike Srpske, što nisu podržali predstavnici hrvatskog naroda, dok bošnjački jesu.

– To je nešto što se vrlo često događa – rekao je Mitrović, te pomenuo i projekat “Aerodrom Trebinje”, za koji je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obezbijedio sredstva, ali da se ponovo pojavio problem na Savjetu ministara, a kasnije i u Predsjedništvu BiH.

Mitrović je rekao da trenutno u Predsjedništvu BiH Željko Komšić i Šefik DŽaferović ne žele da stave tu tačku na dnevni red i jednostavno to žele blokirati.

– Da budemo iskreni, sve ono što Srbija ulaže na nivou BiH, bošnjački ili hrvatski predstavnici žele blokirati – rekao je Mitrović i podsjetio da je Srbija u prethodnom periodu pokazala da vodi računa o svojim Srbima preko rijeke Drine, što je pokazala i sufinansiranjem autoputa Beograd-Banjaluka sa oko 100 miliona evra.

Mitrović je izrazio nadu da će i u narednom periodu srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je uvijek bio u službi srpskog naroda preko rijeke Drine, nastaviti ovu saradnju i da će u budućem periodu isto tako postojati podrška za razne projekte od Vučića i Vlade Srbije.

Beograd posvećen investicijama u Srpsku

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović rekao je da je sporazum koji je potpisan sa BiH o hidrotehničkim i bagerskim radovima na ušću Drine u Savu izuzetno značajan, te dodao da je Srbija posvećena investicijama i podršci svojoj braći u BiH, prije svega u Republici Srpskoj.

Momirović je nakon potpisivanja sporazuma u Beogradu sa ministrom komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojinom Mitrovićem, izjavio da će, kada bude realizovan ovaj projekat, to omogućiti mnogo brži i efikasniji saobraćaj na rijeci Savi, što značajno doprinosi ekonomijama ne samo Srbije i BiH, već i Hrvatske.

On je naveo da je ukupna vrijednost ovog projekta devet miliona evra, te zahvalio Mitroviću i cijelom njegovom timu na posvećenosti, koju je pokazao kako bi došlo do potpisivanja ovog značajnog sporazuma.

Momirović je naveo da treba da se riješi pitanje ušća Drine u Savu, jer je to najveći problem zbog velikih nanosa koji iz Drine ulaze u Savu, te napomenuo da je za ovaj projekat sredstva daje Evropska investiciona banke i Evropska komisija.

On je istakao da je Srbija posvećena da se izgradi auto-put Beograd-Sarajevo, te da se došlo već u odmaklu fazu na dionici između Kuzmina i Sremske Rače.

RTRS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *