Misteriozni slučaj svinje koja je preživjela nuklearno oružje

November 2, 2022, 8:00 am

Sredinom 1946. Sjedinjene Države sprovele su dva testiranja nuklearnog oružja na udaljenom pacifičkom atolu, tokom kojih su brojne životinje bile namjerno izložene eksplozijama kako bi se procijenili učinci radijacije.

Iako su mnoga od tih stvorenja odmah ubijena eksplozijama, neka su preživjela – barem u početku – a tajanstvena priča o jednoj svinji posebno je izazvala fascinaciju od tada.

Ova svinja, poznata kao 311, navodno je preživjela prvu od dvije probe atomske bombe i vraćena je u SAD, gdje je živjela još četiri godine.

Nuklearni testovi održani su u sklopu vojnog programa nazvanog “Operacija raskršće”, manje od godinu dana nakon što su SAD bacile dvije atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki 6. i 9. avgusta 1945. godine.

Dva testa – poznata kao “Able” i “Baker” – izvedena su 1. i 25. jula na atolu Bikini, koralnom grebenu u obliku prstena u centralnom Pacifiku, koji je dio Maršalovih Ostrva.

Cilj testiranja bio je istražiti učinke nuklearnih eksplozija na plovila mornarice, a više od 90 brodova korišteni su kao mete, uključujući zastarjele američke vojne brodove i podmornice, kao i predane njemačke i japanske brodove. Druga bomba, Baker, detonirana je 90 stopa pod vodom.

Na 22 ciljana broda, američka vojska takođe je postavila hiljade životinja – prvenstveno štakora, ali i svinja, morskih prasića, koza i miševa – kako bi proučila kako će eksplozije bombi uticati na njih.

Nekako je svinja 311 preživjela eksploziju i potonuće svog broda i pronađena je kako dan kasnije pliva u laguni atola Bikini, prema izvještajima. Časopis “Life” izvijestio je u članku iz 1947. da je prasence jedina preživjela životinja.

Kad je životinja pronađena, 6-mjesečna svinja teška 50 kilograma pokazivala je znakove radijacijske bolesti u članku časopisa “Time” iz 1949. navodi se da je svinja 311 bila “razdražljiva i imala lošu krvnu sliku”, ali u roku od mjesec dana, činilo se da se oporavila, prenosi “News Week“.

Nakon toga, životinja je vraćena u Mornarički medicinski istraživački institut u Betesdi, Merilend, na proučavanje. Godinu dana nakon testa izrasla je od prasenceta u krmka od oko 160 kilograma.

Nezavisne.com (Foto: arhiva)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.