Mirno na severu KiM, Srbi nastavljaju proteste; Vučić posetio Dragišu Galjka

June 3, 2023, 7:45 am

Protest građana sa severa Kosova i Metohije nastavlja se i danas. Iako je neradni dan, Srbi se okupljaju u blizini opština, u kojima im je onemogućen rad od kada su specijalne jedinice kosovske policije zauzele objekte lokalnih samouprava. Jutro protiče mirno, a danas su i zadušnice tako da će veliki broj Srba izaći na groblja. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je u Urgentnom centru Dragišu Galjka kojeg je kosovska policija teško ranila.

Vučić posetio Dragišu Galjka, ranjenog Srbina sa KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je u Urgentnom centru Dragišu Galjka kojeg je kosovska policija teško ranila tokom nereda na severu Kosova i Metohije.

Vučić je Galjku poželeo dobro zdravlje i slobodu.

“Dragiša Galjak, Srbin kojeg je teško ranila Kurtijeva policija, uspešno se oporavlja. Poželeo sam mu dobro zdravlje i ono za šta se Dragiša borio celog života, slobodu!”, napisao je Vučić na Instagramu.

Nedaleko od zgrade Opštine Zvečan iza prostora koji je i dalje ograđen bodljikavom žicom, okupljaju se od jutros građani. Kfor se nalazi u neposrednoj blizini opštinske zgrade i na svim prilazima Zvečanu.

Srbi se okupljaju i ispred zgrade Opštine Leposavić u kojoj novoizabrani gradonačelnik Ljuljzim Hetemi boravi već šesti dan.

Oni zahtevaju da se nelegitimni, novoizabrani gradonačelnik Ljuljzim Hetemi, koji boravi u zgradi opštine već šesti dan, povuče, da se povuku sve specijalne jedinice kosovske policije sa severa, da se formira Zajednice srpskih opština kao i da im se omogući nesmetan rad.

Ispred zgrade Opštine primetan je veliki broj priipadnika Kfora.

O prošlog petka traje kriza na severu Kosova i Metohije – od kada su specijalne jedinice kosovske policije zauzele objekte lokalnih samouprava.

Kako bi se smirila situacija, Evropska unija i SAD od Prištine traže održavanje novih izbora, učešće Srba na njima i formiranje Zajednice srpskih opština.

Juče su skupovi podrške Srbima na severu KiM održani i u Gračanici i Gornjem Kuscu.

RTS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *