TV K3

android aplikacija

instaliraj

Mirjanić: Novi zakoni za pomak u privredi

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske donijelo je ili pokrenulo proceduru za donošenje važnih zakona i izmjena i dopuna zakona koji se odnose na hranu, veterinarstvo, poljoprivredu, vino, alkoholna pića i podsticaje.

Mirjanić: Novi zakoni za pomak u privredi

Ministar Stevo Mirjanić u intervjuu Srni ističe da je cilj ovih zakonskih rješenja kreiranje poslovnog ambijenta, te usklađivanje sa evropskim pravnim okvirom, kao i sa strateškim okvirima razvoja poljoprivrede do 2020. godine.

Podsjećajući da zadaci obuhvaćeni Reformskom agendom imaju podlogu u Ekonomskoj politici Srpske za 2015. godinu, Mirjanić precizira da se sve aktivnosti odnose i na uspostavljanje IPARD operativne strukture za korišćenje pretpristupnih sredstava EU.

Ona su namijenjena za poljoprivredu i ruralni razvoj, kao i za uspostavljanje sistema zemljišnih površina i unapređenje sistema za obilježavanje životinja – što su aktivnosti koje se sprovode sa zajedničkim institucijama BiH.

Mirjanić napominje da Reformska agenda obuhvata i aktivnosti koje je Ministarstvo preduzelo na reformisanju javnih preduzeća u oblasti šuma i voda.

On podsjeća da je Vlada Srpske usvojila programe mjera za redefinisanje organizaciono-ekonomske i kadrovske pozicije preduzeća “Šume Republike Srpske” i za uspostavljanje racionalne i efikasne funkcije Javne ustanove “Vode Srpske”.

Od novog rukovodstva “Šuma Republike Srpske” Mirjanić očekuje stabilizaciju poslovanja preduzeća u svim segmentima i redovno servisiranje zakonskih obaveza – očuvanje šumskog eko-sistema, pozitivno poslovanje, ulaganje u prostu reprodukciju šuma, ispunjavanje obaveza prema radnicima, lokalnim zajednicama i dobavljačima.

“Posebnu odgovornost `Šume` moraju pokazati prema svim drvoprerađivačima Srpske, a prije svega visokim finalistima jer je to prvorazredni interes ekonomije Srpske”, ističe Mirjanić.

Kada je riječ o dobiti od 640.000 KM koje je ovo preduzeće ostvarilo u prvih šest meseci, ministar navodi da je to rezultat povećane poslovne discipline i primjene mjera koje je Vlada usvojila.

Mirjanić ukazuje na to da je pečat nepovoljnim uslovima privređivanja u pljoprivredi dala ovogodišnja suša, koja je uticala da obim proizvodnje ključnih proizvoda bude desetkovan.

Najveća šteta zabilježena je u proizvodnji kukuruza i soje, gdje se procjenjuju gubici od 40 do 50 odsto, zatim u proizvodnji povrća na otvorenom, te u stočarskoj proizvodnji.

Mirjanić navodi da se u proizvodnji povrća na otvorenom, gdje su instalisani sistemi za navodnjavanje, očekuju prinosi u granicama višegodišnjeg prosjeka i dobar kvalitet proizvoda, dok se kod proizvođača koji nisu navodnjavali očekuje šteta od 40 do 60 odsto, posebno tamo gdje je na prinose uticao grad.

Vlada je konstantno pratila stanje i preduzimala mjere, pa se, prema posljednjim procjenama, očekuje da će smanjenje obima i vrijednosti poljoprivredne proizvodnje zbog suše u ovoj godini iznositi oko 200 miliona KM.

U Ekonomskoj politici za ovu godinu procjenjeno je ulaganje od 200 miliona KM u djelatnosti koje pokriva Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a Mirjanić navodi da je riječ o važnim ulaganjima za razvoj agrarnih subjekata, sanaciju štete od poplava, navodnjavanje i podsticaje.

Sredstva IRB-a u iznosu od 65 miliona KM namijenjena su za podršku tekućoj proizvodnji i ulaganja u razvoj agrarnih subjekata, a od 60 miliona KM za podsticaje realizovano je 15 miliona KM.

Mirjanić poručuje da će sredstva za podsticaje u 2015. godini biti isplaćena, kao što je to učinjeno i u prethodnoj godini, te da Ministarstvo nema dugovanja iz ranijeg perioda i da poslednje dvije godine nema nikakvih prekoračenja obima sredstava namijenjenih podsticajima.

Sredstva međunarodnih projekata, koja se usmjeravaju putem Ministarstva, u ovoj godini iznose deset miliona KM i biće realizovana u većem broju opština Srpske, rekao je Mirjanić u intervjuu Srni.

Napominjući da se projekat razvoja navodnjavanja realizuje iz kreditnih sredstava Svjetske banke u vrijednosti od 34 miliona KM, Mirjanić podsjeća da je 2014. godine završena izgradnja sistema na 824 hektara poljoprivrednog zemljišta u Pelagićevu i Bijeljini, te da su toku aktivnosti u vezi sa izgradnjom sistema na dodatnih 818 hektara.

U toku je i priprema za izgradnju spojnog kanala od rijeke Vrbas do obodnog kanala Osorna – Borna, čime bi bilo obezbijeđeno navodnjavanje oko 3.818 hektara površine u Lijevče Polju, a procijenjena vrijednost je osam miliona KM.

“U oblasti zaštite od poplava imamo četiri izvora finansiranja. Tu je projekat hitne pomoći i zaštite od poplava koji se finansira iz kredita Evropske investicione banke u iznosu od 55 miliona evra.

Do sada je potpisano 25 ugovora za ukupno 45 pojedinačnih projekata. Ukupno je ugovoreno, uključujući i nadzor, više od 44 miliona KM”, navodi Mirjanić.

Osim toga, pokrenute su aktivnosti na pripremi projekta hitne mjere za zaštitu od poplava za područje Bijeljine i Goražda, koje će biti finansirane iz kredita Svjetske banke u vrijednosti od 13,8 miliona dolara.

Mirjanić napominje da je u toku i ugovaranje projekta obnove od poplava, takođe iz kredita Svjetske banke, u okviru kojeg su predviđena ukupna ulaganja od tri miliona KM za sanaciju vodoprivrednih objekata.

“Tu su i sredstva iz Fonda solidarnosti iz kojeg je izdvojen 21 milion KM za izvođenje radova na sanaciji vodoprivrednih objekata”, precizira Mirjanić i podsjeća da je Fond za sanaciju šteta od poplava u biljnoj i animalnoj proizvodnji obezbijedio 12 miliona KM – oko 20 odsto u odnosu na ukupnu štetu.

Mirjanić navodi da je u oblasti šumarstva, u okviru Sporazuma o grantu GEF-a /Projekat održivog upravljanja šumama i krajolikom/, ove godine realizovano 1,5 miliona KM za pošumljavanje 373 hektara goleti na ukupno 76 mikrolokacija.

Period za realizaciju ovog projekta je 2014-2019. godina sa ukupnim iznosom finansiranja za Srpsku od gotovo tri miliona dolara.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.