Mira Banjac o Žarku Lauševiću i Metu Jovanovskom

November 17, 2023, 9:06 am

Dan poslije Žarka Lauševića, u Skoplju je 16. novembra preminuo Meto Jovanovski, najznačajniji i najpopularniji makedonski glumac, a odlazak dvojice bardova sa ovog svijeta rastužio je kulturnu javnost u cijelom regionu, koja se s velikom tugom oprašta od njih.

Jovanovski je i u decenijama poslije raspada velike Jugoslavije nastavio da igra na ovdašnjim scenama, da snima filmove i serije, i da u onom najangažovanijem smislu nastavlja kulturni koncept nekadašnje zajedničke otadžbine.

Kako za “Danas” ističe srpska legendarna Mira Banjac, i Meto je bio legendarni glumac, jedan od najvećih koje smo imali na ovom prostoru.

“Pre desetak godina snimali smo divan film ‘Kad svane dan’ Gorana Paskaljevića, Meto je tu imao epizodu, ali je bio magičan, kao i uvek. Imao je tu vrstu glumačke magije i umeo je da očara publiku i na filmu i u pozorištu, zato je tako puno igrao i van Makedonije.”

Još je Mira dodala:

“Meto je bio gospodin, i bio je radostan čovek, veseo, tako ga pamtim, voleo je da peva. Nismo baš puno radili zajedno, ali smo se sretali u nekim prilikama, na festivalima. Od njega sam naučila neke najlepše makedonske pesme.”

Kako ističe Mira Banjac, ona je u ova dva dana jako tužna.

“Prvo je otišao naš divni, naš veliki Žarko Laušević, u najboljim godinama, kad je još toliko mogao da stvara. To je ogromna tuga. I Jovanovski nije mnogo star, i mnogo će nedostajati kao glumac i kao čovek.”

Nadovezala se:

“Strašno je što odlazi toliko velikih glumaca, relativno mladih za umiranje, i to se događa već nekoliko godina. Ostaje velika praznina u glumačkom svetu, jer su to zaista posebno daroviti glumci, i divni ljudi, što je takođe važno za ove naše živote” smatra Mira Banjac.

(Nezavisne – Foto: Arhiva/Ilustracija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *