TV K3

android aplikacija

instaliraj

Međunarodni festival pozorišta za djecu “Banjaluka 2019” ruši sve barijere

Međunarodni festival pozorišta za djecu “Banjaluka 2019” ruši sve barijere

Animatorski izuzetno zahtjevnu predstavu, s obzirom na to da jednu lutku animiraju i do četiri glumca, nazvanu “Zamrznute pjesme”, trećeg dana Međunarodnog festivala pozorišta za djecu u Dječijem pozorištu RS u Banjaluci izvelo je Gradsko kazalište lutaka Rijeka.

Predstava “Zamrznute pjesme” namijenjena je djeci od šest i više godina, a govori o rušenju jezičkih, vremenskih i prostornih razlika na atom prijateljstva i ljubavi, koji u svojoj suludoj jednostavnosti ruše i malo veće barijere od jezičkih, a to su one nastale od slomljenog srca i nepovjerenja. Ljubav i mašta jednog čudnovatog dječaka osvojili su srce jedne djevojčice, koja je mislila da više nikada neće usta raširiti u osmijeh i da je nemoguće da ikada više ikome išta kaže, a kamoli zapjeva.

Autor i reditelj predstave je Tamara Kučinović. Scenografija i lutke djelo su Alene Pavlović, a muziku potpisuju Ivana Đula i Luka Vrbanić.

Glavnu ulogu dječaka Kostje igra Tilan Kožamelj, a uz njega nastupa David Petrović, Damir Orlić, Andrea Špindel, a u ulozi djevojčice Katje nastupaju Petra Šarac i Andrea Špindel.

Ono što je mališanima, ali i odraslima koji su pratili ovaj komad bilo jasno, jeste da on odiše zajedništvom ansambla i autorskog tima koji gledaoce vode kroz hladne predjele iz kojih izvire toplina ljudskog srca. “Zamrznute pjesme” ne bježe od teških tema i hrabro nas podsjećaju da se ljepota bivanja čovjekom skriva u najobičnijim životnim trenucima.

Na programu festivala u ponedjeljak veče bio je i jedan od omiljenih komada svih generacija, “Djevojčica sa šibicama”, a izvodio ga je Mini teatar iz Ljubljane.

Priča Hansa Kristijana Andersena je lijepa i srdačna i ukazuje na ljudsku krhkost i moć mašte da pobudi nadu. Kuriozitet ove predstave jeste što se izvodi u kružnom, intimnom prostoru, u kom publika može da doživi sanjivi, magični svijet očaravajućih lutaka, upornih sjenki i originalne muzike.

Današnji program

10 i 12 h – “Cipelinove avanture”, Državno lutkarsko pozorište, Varna, Bugarska

11 h – Lutkarska radionica sa Zijahom Sokolovićem

17 h – “Priča o čovjeku i njegovoj sjenci”, Teatar “Aktivni sastojak”, San Čezario di Leče, Italija

(Nezavisne novine)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.