Mediji: Učenici u Hrvatskoj uče da u BiH žive samo Bošnjaci

January 24, 2023, 2:29 pm

Učenici četvrtog razreda u 80 hrvatskih škola, koje u nastavi koriste udžbenike čiji je izdavač Profil Kletau namjenjen za predmet prirode i društva, uče pogrešno da u BiH ne žive tri konstitutivna naroda, već samo Bošnjaci i Bošnjakinje.

Kako piše zagrebački Večernji list udžbenik “Nina i Tino” potpisuje grupa autora: Arijana Piškulić Marjanović, Jasminka Pižtola, Lidija Prpić i Željka Zagorac.

Sporni radni udžbenik u upotrebi je, navodi se, od školske 2021./2022. godine, a dio je serijala “Nina i Tino” koji je počeo da se primenjuje u razrednoj nastavi za vrijeme eksperimentalne Škole za život.

List piše da, naprimjer, u udžbenicima Školske knjige, kao i u udžbeniku “Priroda, društvo i ja” čiji je izdavač Alfa za isti razred u istom predmetu učenici uče susjedne zemlje i prirodne granice ne ulazeći uopšte u to koji narodi žive u kojoj susjednoj zemlji.

Na propust je upozorio list, nakon što se redakciji obratio otac čiji sin u jednoj zagrebačkoj školi uči upravo po pomenutom udžbeniku.

Otac je pozvao reakciju Večernjeg pošto je na pitanje učiteljice odgovorio tačno, a ona ga je ispravila na način kako to pogrešno piše u udžbeniku.

Navođenje isključivo Bošnjaka i Bošnjakinja kao stanovnika u BiH izazvalo je reagovnaje i drugih roditelja, upozorio je otac djeteta, kazavši pritom da je žalosno da se tako uče djeca u Hrvatskoj.

Izvor: Nezavisne novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *