Mandić: Dogovorena nova vlada, mandatar Lekić

September 19, 2022, 6:23 pm

Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić izjavio je da su stranke stare parlamentarne većine dogovorile da formiraju novu Vladu Crne Gore, a da mandatar bude Miodrag Lekić.

Andrija Mandić je nakon sastanka saopštio da su se stranke stare parlamentarne većine dogovorile da formiraju novu vladu.

“Četrdeset jedan poslanik ima samo jednog kandidata za mandatara, to je Miodrag Lekić. Svi smo mu danas dali podršku i svi smo se dogovorili da obavijestimo i predsjednika Crne Gore, za šta koristimo i ovu priliku, da dâ mandat Lekiću. Ako ima nekih nesporazuma i ako neko procjenjuje da je danas zadnji dan, mi očekujemo do ponoći da budemo obaviješteni da je novi mandatar Lekić”, rekao je Mandić.

Lider “Nove” je saopštio da će Lekić uložiti nemale napore da se dođe do koalicionog sporazuma, koji će precizirati sve ono što želi parlamentarna većina.

“I da se dogovorimo o svemu onome što znači preuzimanje odgovornosti”, rekao je Mandić i dodao kako je sada najvažnije da do ponoći dobijemo novog mandatara.

Predsedništvo Građanskog pokreta URA saopštilo je da je toj partiji prihvatljivo da Miodrag Lekić bude mandatar za sastav nove Vlade, ali i da njihovi poslanici nisu dobili saglasnost da potpisuju bilo kakav sporazum pre kompletnog dogovora.

“Imajući u vidu da kolege iz Demokratskog fronta i Demokrata nijesu dostavile pisanu ponudu, a svjesni negativnih iskustava koji su pratili formiranje 42. Vlade, Predsjedništvo URA-e nije dalo saglasnost da poslanici ove partije potpisuju bilo kakav dokument ili sporazum koji ne podrazumijeva kompletan dogovor cijeneći ranije iskazan princip svih partija – da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno”, naglašavaju u saopštenju.

Kako dodaju, imajući u vidu nepreciznosti u Ustavu Crne Gore i mogućnost da se norme Ustava tumače na različite načine Predsedništvo URA konstatuje da nijedan kandidat osim Miodraga Lekića nema podršku 41 poslanika i da je jasno kome predsednik države mora dati mandat.

Lekić: Zalagaću se za konsenzus, dogovor i poverenje

Nakon što se većina od avgusta 2020. dogovorila da predloži za mandatara lidera Demosa Miodraga Lekića, on je novinarima u Skupštini rekao kako će, ako bude premijer, zalagati se da vlada funkcioniše na principima konsenzusa, dogovora i poverenja.

“Naša koalicija je dosta heterogena, različitog političkog i ideološkog sastava, ali ona je dobila povjerenje građana i mislim da upravo tim načinom možemo da postignemo, ne samo da traje nego da bude funkcionalna”, istakao je Lekić.

Dodao je da se sada otvara perspektiva da se konstituiše vlada na bazi pobede iz 2020.

Ocenio je da je postignuti dogovor “demant da stara većina nije spremna i sposobna da konstituiše vlast”.

Istakao je da se nikad nije samopredlagao i da je bio spreman da glasa i za druge kandidata.

“Tako je došlo do situacije da sam se pojavio kao konsenzus, ja to nisam mogao da odbijem, ja sam svjestan da ovo predstavlja veliku čast, ali i veliki teret, ali i veliku žrtvu”, rekao je Lekić.

Upitan da li ima sumnju da će mu predsednik države Milo Đukanović dati mandat kaže da se radi o elementarnim pojmovima demokratije te da ne očekuje da predsednik osporava bazične principe demokratije.

Danas ističe rok do koga predsednik Crne Gore Milo Đukanović treba da predloži mandatara za sastav nove vlade.

Predstavnici parlamentarne većine do sada su se sastajali više puta kako bi postigli dogovor o izboru mandatara i rukovodstva Skupštine.

Izvor: RTCG/ RTS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *