Malezija: Pronađene masovne grobnice

May 24, 2015, 8:39 am

Policija je na dvije lokacije u sjevernoj malezijskoj pokrajini Perlis, na granici sa Tajlandom, pronašla 30 velikih grobnica u kojima se nalaze ostaci stotina ljudi, objavio je list “Utusan Malezija”.

List “Star” je objavio da je u samo jednoj masovnoj grobnici prije dva dana pronađeno gotovo stotinu tijela.

Portparol policije nije željela da komentariše medijske navode, dodajući da će konferencija na tu temu biti održana kasnije tokom današnjeg dana.

Jedan neimenovani policijski zvaničnik je rekao da se na lokaciji masovnih grobnica nalaze policijski komandosi i forenzički eksperti i dodao da zasad nije poznato koliko ima tih grobnica, niti koliko je tijela pronađeno.

“Pored toga, nije jasno da li tijela pripadaju članovima muslimanske manjine iz Mjanmara, Rohingjama”, rekao je anonimni policijski zvaničnik.

Sjever Malezije se nalazi na putu kojim krijumčari dovode ljude u jugoistočnu Aziju brodom iz Mjanmara.

Većina tih izbjeglica su Rohingje, koji tvrde da su u Maleziji izloženi progonu, ali ima i dosta ljudi iz Bangladeša u potrazi za poslom.

Ovog mjeseca je više od 3.000 migranata, uglavnom iz Mjanmara i Bangladeša, brodovima stiglo u Maleziju i Indoneziju, nakon što su neki od njih proveli više dana na otvorenom moru, jer nijedna zemlja nije htjela da ih primi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *