TV K3

android aplikacija

instaliraj

Makron nastavlja posjetu Srbiji

Makron nastavlja posjetu Srbiji

Predsjednik Francuske Emanuel Makron nastavlja danas posjetu Srbiji, razgovorom sa studentima iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO).

Makron će sa predstavnicima Regionalne kancelarije, koja je projekat u okviru Berlinskog procesa, razgovarati zajedno sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Zvanični sastanci u okviru Makronove dvodnevne posjete obavljeni su juče, a dvojica predsjednika položili su vijence kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, gdje su se obratili građanima, i odali počast srpskoj heroini Milunki Savić u Aleji velikana na Novom groblju.

Makron je velikom broju okupljenih građana na Kalemegdanu, u govoru tokom kojeg se obraćao i na srpskom, poručio da Francuska voli Srbiju i njene građane i da je Srbija “u njihovim srcima”.

Francuski predsjednik je prethodno imao tet-a-tet sastanak sa Vučićem, koji je trajao znatno duže nego što je bilo predviđeno, a dvojica državnika su sa konferencije za novinare poslali jasne poruke po pitanju Kosova i Metohije, evropskih integracija i saradnje Srbije i Francuske.

Predsjednik Francuske je poručio da će se angažovati da se obnovi dijalog i da se postigne sveobuhvatni, trajan i kompromisan sporazum, te da će održati specijalni sastanak sa rukovodstvom Beograda, Prištine i kancelarkom Njemačke Angelom Merkel, s ciljem da se omogući postizanje sporazuma.

On je rekao i da nema gotovo rješenje za kosovski problem, da magično rješenje ne postoji, da je za kompromis, koji ne znači ostati na startnim, dijametralno suprotstavljenim pozicijama strana u dijalogu.

Makron je istakao i da EU mora da se reformiše da bi bila spremna da primi Srbiju, da je Srbija velika evropska država i nacija koja ima svoje mjesto u Evropi, ali da i sama mora da nastavi reformski put.

Tanjug

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.