Magična moć minerala, biljaka i moderne medicine

December 2, 2023, 8:43 am

Za prevenciju prehlada i hroničnih infekcija, ali i za normalno funkcionisanje organizma, njegov rast i razvoj, veoma je važan mineral cink.

Istovremeno, ovaj mineral je odličan antioksidans, pomaže zarastanju rana, sprečava uvećanje prostate.

Pokazao se djelotvornim i u otklanjanju impotencije, ali i steriliteta, jer utiče na stvaranje testosterona. Takođe, važan je za rast i razvoj novorođenčadi.

Cink je jedan od malobrojnih minerala kojeg u organizmu čovjeka ima veoma malo, ali je neophodan za obavljanje mnogih funkcija. Osim navedenih, pomaže i u oporavku ćelija, reguliše rad štitaste žlijezde, koja kontroliše metabolizam, a predstavlja ključni element u svakom procesu gubljenja suvišnih kilograma. Osim toga, ovaj mineral održava vitalnim naša čula mirisa i ukusa, a kosu čini sjajnijom.

Cink treba naročito uzimati u zimskim mjesecima, i to neprekidno šest do osam nedjelja. Iskustva su pokazala da na nivou sluzokože grla i nosa stvara barijeru koja sprečava viruse gripa da prodru dalje u organizam. U suprotnom, ukoliko se cink ne unosi dovoljno, može doći do pada imuniteta, mentalne letargije, sporog zarastanja rana, sklonosti ka infekcijama i opadanju kose, smanjenja broja spermatozoida, kao i smanjenja seksualnog nagona i drugo.

Cinka najviše ima u koštunjavom voću, posebno u bademima, pasulju, siru, pšeničnim klicama. U velikim količinama nalazi se i u zrnima žitarica, spanaću, boraniji, grašku, jajima, mlijeku. Ali i ostrigama, sjemenu bundeve, pivskom kvascu.

Srpska info 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *