Magična mjesta svijeta

November 21, 2015, 10:00 am

Od čarobnih alpskih predjela u Njemačkoj pa do zanosnih dvoraca u Engleskoj – sve su to destinacije o kojima mnogi od nas sanjaju, a one izgledaju toliko magično da je teško povjerovati da su stvarne.

Ako nemate vremena ili niste u prilici da ih posjetite, onda je veb-stranica “Quora” odlično mjesto koje će vas bar na trenutak odvesti tamo ili ova priča i fotografije koje vam donosimo.

Jedna od destinacija koja se nalazi na vrhu ove liste su polja tulipana u Holandiji. Riječ je o živopisnim plavim, crvenim, žutim poljima koja na prvi pogled djeluju poput dječjeg crteža. Međutim, ova polja su stvarna i predstavljaju holandsku tradiciju. Ovo cvijeće je uvezeno u Holandiju još u 16. vijeku, a vrhunac popularnosti je doživjelo sredinom 17. vijeka, perioda koji je još poznat i kao “holandsko zlatno doba”.

Zapravo, o tome koliko je ovo cvijeće popularno svjedoči i podatak da je Holandija u to doba doživljavala ekonomski procvat. Inače, najviše polja tulipana se nalazi u zapadnoj Holandiji, između gradova Leidena i Den Heldera.

Holandija godišnje proizvede čak tri milijarde tulipana, a desetine hiljada turista posjete ova polja svake godine. Inače, sezona cvjetanja tulipana je od marta do avgusta, kada je i najviše turista u Holandiji.

tulipani

Jedno od magičnih mjesta svakako je i Sagrada familija, crkva u izgradnji, koja se nalazi u Barseloni – remek-djelo Antonija Gaudija.

Sagrada familija je rimokatolička bazilika napravljena u gotskom stilu. Crkvu je počeo da gradi arhitekta Fransesk de Paula del Viljar da bi 1882. godine projekat preuzeo i u potpunosti promijenio Gaudi. U to vrijeme lokacija na kojoj je počela izgradnja bila je 1,5 km udaljena od Barselone.

Gaudi je na projektu radio 40 godina, od toga posljednjih 15 je radio isključivo na tom projektu. Gaudi je umro 1926. godine, a na crkvi je rad nastavljen do današnjih dana. Po sadašnjim predviđanjima, trebalo bi da bude završena do 2026. ili 2028. godine. Većina Gaudijevih skica i projekata crkve bila je uništena za vrijeme Španskog građanskog rata. Sagrada familija je uvrštena na UNESCO-ovu listu svjetske baštine.

Sagrada-Familia-Render-Barcelona-Yellowtrace-02

A na sjeveru Engleske, na površini od 1.500 km2, nalazi se nacionalni park sa dvadesetak jezera, najvišom planinom u zemlji, bezbrojnim potocima, stazama, šumama i pašnjacima. U dolinama, nadomak jezera, leže predivni gradići i sela u kojima su živjele i mnoge poznate ličnosti iz svijeta književnosti, kao što su Beatris Poter, Hju Volpol ili Artur Rensom. Riječ je o Lejk distriktu ili Jezerskoj oblasti, koja predstavlja najsjeverniji i najljepši dio Engleske.

Svake godine, ovaj nacionalni park posjeti više od 16 miliona turista, a jedna od atrakcija je krstarenje jezerima. Za one koji su čitav život proveli u gradu, ovo mjesto izgleda poput magičnih, nestvarnih predjela kao iz bajki.

LakeButtermere

Magično je i jezero Sorvagsvatn na Farskim ostrvima, koje djeluje kao da visi iznad okeana. Razlika u visini između ostrva i okeana iznosi oko 30 metara, ali ako se posmatra iz raznih perspektiva, razlika u visini se čini dramatičnom. Ne uzimajući u obzir visinu, ovo je svakako prelijep prizor koji samo priroda može da stvori. Servagsvatn je najveće jezero na Farskim ostrvima, locirano na ostrvu Vagar. Ostrvo je 3,4 km2 veliko, a samo jezero je dugačko oko šest kilometara.

Ono što je jedinstveno kod jezera Servagsvatn jeste da se nalazi na ostrvu, okruženo stijenama visine od 252 do 376 metara. Jezero je povezano s Atlantskim okeanom preko vodopada, pa se tako i uliva u okean.

Stijena Preikestolen, ili u prevodu “propovjedaonica”, pruža nezaboravan pogled na Lisefjord, koji se nalazi u blizini norveškog Stavangera.

Nalazi se na impresivnih 604 metara iznad Lisefjorda i pruža nezaboravan pogled prema fjordu i okolnim planinama. Svakog ljeta ovdje prođe više od 100.000 ljudi i jedna je od najpoznatijih turističkih atrakcija u Norveškoj.

Da biste došli do stijene Preikestolen, potrebno je pješačiti oko tri sata.

stijena

Dvorac za koga mnogi kažu da je najljepši na svijetu je dvorac Nojšvanštajn, koji se nalazi na jugozapadu Bavarske blizu Fusena. Bio je inspiracija Voltu Dizniju za zamak Trnove Ružice i od tada postaje veoma popularan, pa ga mnogi čak i zovu Diznijev dvorac.

bavarska

Kralj Ludvig II je osmislio dvorac iz snova koji, baš kao u bajci, u ranim jutarnjim satima obavijaju oblaci magle koja se diže iz doline ispod litice na kojoj je zamak sazidan. Nalazi se na jugu Bavarske u podnožju Alpa. Gradnja je započeta 1869, a zamišljen je kao romantični viteški zamak. Fantazija Ludviga II doslovno je pretočena u bijele kamene zidine i visoke tornjeve koji se uzdižu pored dvorca. Ovo je jedan od najposjećenijih dvoraca u Evropi.

Nezavisne novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *