Lukašenko: Kijev pokušava da se distancira od Bjelorusa koji ratuju na strani Ukrajine

January 24, 2023, 2:27 pm

Predsjednik Bjelorusije, Aleksandar Lukašenko rekao je danas da Kijev pokušava da se distancira od Bjelorusa koji ratuju na strani Ukrajine.

Kako je dodao, poput pripadnika jedinice “Kastus Kalinovski”, piše “RIA Novosti”.

“Zvanične vlasti pokušavaju da se distanciraju od njih. Šalju ih na front: ‘Idite na front, trenirajte. Kada se istrenirate, otići ćete u Bjelorusiju da rušite vlast. Tamo ćete napraviti rat’. Nedavno su na frontu dospjeli pod vatru. Mnogi su poginuli, a koliko ih je ostalo osakaćenih! Kome danas trebaju? Nikome. Predsjednik Zelenski ih neće gurati, u kolicima na hokejaškom klizalištu. Ali to je njihov izbor. Oni moraju da znaju da će se prema njima odnositi po ratnim zakonima”, rekao je Lukašenko.

Lukašenko je 21. januara, na kraju amaterske hokejaške utakmice, organizovao počasni krug na ledenoj areni ruskom vojniku Pavelu Prohorenkovu, koji je završio u invalidskim kolicima tokom borbi u Donbasu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Bjelorusije je krajem septembra 2022. proglasilo jedinicu “Kastus Kalinovski” kao ekstremističku formaciju, u kojoj od marta 2022. godine na strani ukrajinske vojske ratuje jedan broj Bjelorusa.

U decembru iste godine Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je najmanje 160 državljana Bjelorusije identifikovano u redovima raznih formacija na teritoriji Ukrajine, prenosi “b92”.

Izvor: B92

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *