Lukač: Sa Brenanom razgovarano o globalnoj borbi protiv terorizma

April 23, 2016, 7:54 am

“Dobro je što smo i s visokim gostom razmijenili mišljenja i naša iskustva u borbi protiv terorizma”, rekao je Lukač.

On je za sarajevsku štampu rekao da, u vremenu kada se i mnogo razvijenije zemlje od BiH, čiji je bezbjednosni i policijski sistem daleko opremljeniji od onog kojim raspolažu nadležne agencije u BiH, suočavaju s problemima u borbi protiv terorizma, sam dolazak direktor američke agencije CIA u BiH predstavlja svojevrsnu pozitivnu poruku.

“Sama posjeta gospodina Brenana, a i ono što smo čuli, dovoljna je poruka koliko je BiH bitna za SAD i mi to svakako moramo imati na umu”, zaključio je Lukač.

Direktor SIPA BiH Stanić rekao je da je Brenan na jučerašnjem radnom sastanku sa čelnim ljudima bezbjednosnih agencija u BiH dao punu podršku BiH i njenim institucijama za provođenje zakona kada je u pitanju borba protiv terorizma.

Prema riječima direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića, na sastanku je bilo riječi o saradnji i koordinaciji policijskih agencija u BiH, stranim borcima, radikalizaciji, deradikalizaciji, Strategiji BiH u borbi protiv terorizma, te rezultatima postignutom na ovom polju.

On je naveo da je posebno naglašena spremnost BiH za saradnju u borbi protiv terorizma, te da je ukazano i na značaj činjenice što doprinos u borbi protiv ove pošasti daje i Islamska zajednica u BiH.

Prema nezvaničnim informacijama koje prenosi štampa, Brenan bi danas trebalo da posjeti Obavještajno-bezbjednosnu agenciju BiH i razgovara sa direktorom te agencije Osmanom Mehmedagićem.

RTRS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *