Ljubite se, zdravo je: Najljepši način da popravite imunitet, smanjite stres i dovedete pritisak u normalnu

April 2, 2024, 8:36 am

Osim što nas ljubljenje povezuje s partnerom, ono ima i određene zdravstvene koristi pa ljubljenjem možete poboljšati imunitet, sagorjeti kalorije i riješiti se stresa.

Ljubljenje može poboljšati imunitet za odbranu od citomegalovirusa koji može uzrokovati sljepoću kod djece i druge defekte pri rođenju, stoji u istraživanju koje je objavljeno u časopisu Medikal hipotesis.

Ljubljenjem možete sagorjeti i od dvije do šest kalorija u minuti. Nije baš kao trčanje na traci, ali ukoliko se ljubite sat vremena potrošićete kalorija dovoljno da sagorite pola čaše vina ili pola šake bombona.

Osim toga strastveno ljubljenje dobro je za oralno zdravlje. Ljubljenjem dijelite dobre mikrobe pa ukoliko vam oralni mikrobiomi nisu raznoliki i zdravi, razmjena s partnerom koji ima zdrave mikrobiome pomoći će vam poboljšati oralno zdravlje.

Kada se ljubite koristite čak 30 mišića pa ukoliko to radite često ljubljenjem možete utegnuti mišiće lica.

Ljubljenje je odlično za opuštanje budući da povećava nivo oksitocina i endorfina, ali i dopamina pomoću kojeg se razvija osjećaj privrženosti prema partneru.

A osim što će vas opustiti, ljubljenje će vas riješiti i stresa jer je povezano sa smanjenjem nivoa hormona kortizola koji se još naziva i hormon stresa. Ljubljenje s partnerom može povećati i nivo serotonina koji dovodi do osjećaja smirenosti i zadovoljstva.

Ljubljenje smanjuje i bolove uzrokovane glavoboljom, ali i menstrualne grčeve, a sniziće vam i krvni pritisak.

Naučnici su otkrili i da ljubljenje umanjuje alergijske reakcije. Naime, oni su posmatrali pacijente s dvije vrste alergija: jedne s kožnom alergijom i jedne s proljetnom alergijom. Nakon ljubljenja pacijenti su imali blaže alergijske reakcije i simptome nego prije ljubljenja, piše Ljepotaizdravlje.

 Srpska info 

Foto:  ANDREA PIACQUADIO/PEXELS

FOTO: VERA ARSIC/PEXELS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *