»Ledeni izazov« osvaja svijet

August 20, 2014, 11:05 am

Ako već dosad niste vidjeli, u pitanju je akcija u kojoj slavni na sebe izliju kantu ledene vode, pritom doniraju novac i onda izazovu tri osobe da naprave isto u roku od 24 sata.

U pitanju je akcija koja je krenula iz Bostona još 2012. godine, kada je jednom bejzbol igraču dijagnosticirana amiotrofična lateralna skleroza (ALS), za čije se istraživanje i liječenje na ovaj način prikupljaju sredstva.

“Ledeni izazov” ove godine je uzeo maha širom svijeta, a akciji pomoći priključile su se mnoge svjetske zvijezde, među kojima su Kristijano Ronaldo, Mark Cukerberg, Bil Gejts, Nejmar, Lebron Džejms, Edi Veder, Opra Vinfri, Dženifer Lopez, Stiven Spilberg

Najplaćeniji fudbaler na svijetu, Kristijano Ronaldo, je zajedno sa saigračem iz Real Madrida, Brazilcem Marselom, izazvao rivale iz Barselone – Nejmara i Mesija, a posebno je bilo zanimljivo kada je Cukerberg, osnivač “Facebooka”, izazvao gazdu “Microsofta” i jednog od najbogatijih ljudi na svijetu Bila Gejtsa, ili kada je NBA zvijezda Lebron Džejms, prije nego što se “rashladio”, izgovorio ime predsjednika SAD Baraka Obame.

Danas je srpski teniser Novak Đoković dobio izazov, ali malo ko je očekivao da će poziv dobiti od američkog skijaša. Bodi Miler prihvatio je poziv još jednog tenisera, Tomija Hasa, odradio zadatak i izazvao najboljeg tenisera na svijetu.

Koliko je ove godine uspješna ova akcije govori i podatak da je od 29. jula do 13. avgusta prikupljeno preko četiri miliona dolara u Facebook akciji #IceBucketChallenge, a da je u istom periodu prošle godine prikupljeno oko 1,2 miliona dolara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *