“Ledena tišina govori” o zloglasnoj Novosadskoj raciji

January 21, 2015, 8:27 am

Riječ je o vojnoj akciji mađarske okupatorske vojske izvedene u januaru 1942. godine u Novom Sadu u kojoj je surovo i brutalno ubijeno i bačeno u ledeni Dunav više hiljada nedužnih ljudi.

Program počinje danas u 12.00 časova otvranjem izložbe “Pravednici među narodima” u novosadskom Malom likovnom salonu.

U 17.00 časova biće održana radionica “Mapiranje grada”, autora Gordane Todorić, na kojoj će biti riječi o mjestima stradanja nedužnih žrtava tokom “Racije”.

Poslije radionice, u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada u 19.00 časova biće prikazan film “Trgovina na korzu” /1965/, u režiji Jana Kadara i Elmara Krosa.

Osim prikazivanja filmova, tokom sedam dana biće održano i niz drugih kulturno-umjetničkih programa i radionica posvećenih jednom od najvećih genocida u Drugom svjetskom ratu.

Manifestacija “Ledena tišina govori” završava se 27. januara, na dan koji se u svijetu obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve i heroje Holokausta.

“Novosadska racija” je vojna akcija mađarske okupatorske vojske izvedena od 21. do 23. januara 1942. godine u kojoj je, prema različitim istorijskim izvorima, stradalo od 3.000 do više od 5.000 nedužnih ljudi.

Među stradalima su bili djeca, žene, starci mahom Srbi i Jevreji, te određen broj Roma.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *