Lavrov: Cilj sankcija je promjena stava Moskve

October 19, 2014, 12:39 pm

– Naši partneri, koji su nam uveli sankcije, ne kriju činjenicu da cilj ovih mjera nije Ukrajina. Suštinski, u svojim saopštenjima i postupcima vidi se istinska svrha uvedenih regulativa – da se Rusija primora da promijeni stav po ključnim pitanjima od fundamentalne važnosti i da Moskva preuzme stav Zapada – rekao je Lavrov.

On je istakao da zapadni zvaničnici ne govore o “promjeni režima” u Rusiji, mada, kako je naveo, ima pojedinih u Evropi koji koriste slične fraze.

– Uglavnom nam govore da promijenimo politiku i pristupe. Jedno je kada nam ponude da nešto pogledamo zajedno, ali nam govore “mi znamo kako treba i tako morate” – ističe Lavrov, i dodaje, da je takvo ponašanje “iz prošlog vijeka, ere, kolonijalno i inertan način razmišljanja”.

Šef ruske diplomatije podsjeća da Rusija čini više od bilo koga na rješavanju krize u Ukrajini, te poručuje da Rusija ne treba da čini jednostrane ustupke da bi udovoljila Zapadu kako bi bile ublažene sankcije. Takođe, navodi da Moskva ne pridaje mnogo važnosti antiruskim komentarima ukrajinskog predsjednika Petro Porošenka pred vanredne izbore za Vrhovnu Radu.

– Ukrajina je usred izborne kampanje, osjećaji su pojačani i pojedini koriste jeftine napade. Pojedine ukrajinske političke stranke pokušavaju da kartom nacionalizma pridobiju glasove i to je razlog zbog kojeg ne treba obraćati mnogo pažnje na iznesene komentare. Treba sačekati da bi se vidio saziv parlamenta, a nadam se da će mudrost ukrajinskog naroda prevladati – rekao je šef ruske diplomatije.

Lavrov navodi da Moskva Porošenka smatra za legitimno izabranog ukrajinskog predsjednika. “U tom pogledu je stekao puno priznanje. U redovnom je kontaktu sa predsjednikom Vladimirom Putinom i u više navrata se direktno sastao sa njim i često razgovaraju putem telefona”, kaže Lavrov.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *