Kusturica: Rajko Petrov Nogo je ”zaslužio odmor”

November 29, 2022, 8:40 am

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica poručio je da je jedan od najvećih srpskih pjesnika Rajko Petrov Nogo, koji je preminuo juče u Beogradu, “zaslužio odmor”.

“Onaj koji je napisao `Zimomoru` i onaj koji je izgovorio tako tešku riječ, a čiji je život bio uglavnom patnja, u jednoj fazi i političko stradanje, zaslužuje da se preseli u toplije krajeve, da se preseli u jedno novo naselje u kome će sve biti lakše nego što je bilo u njegovom životu”, rekao je Kusturica.

On je naveo da je Rajko Petrov Nogo čovjek koga su kamioni po Sarajevu gonili da ga ubiju i čije preseljenje u Beograd biva spas tijela, ali, izgleda ne i duše.

“Ali je makar tamo gdje se skrasio, a to je bila Srbija, izbjegao nove kamione i nove napade”, rekao je Kusturica.

Akademik Matija Bećković je povodom smrti Noga rekao da, isto kao što je “onaj Srijemac Rajko ostao sam u Srijemu, tako je i Rajko od Hercegovine dugo samovao i bolovao na Voždovcu /u Beogradu/”.

“Ali, Rajko Nogo je za sebe ispleo nevidimu i nepoderivu kapu u sonetnoj formi i postao posle /Jovana/ Dučića i /Alekse/ Šantića najizvedeniji i najpodvezaniji pesnik koji nam je stigao iz Hercegovine”, rekao je Bećković za “Večernje novosti”.

On je pojasnio da je upravo ove riječi izgovorio pred Nogom, kada je primao “Žičku hrisovulju”, a da ga je dok je bolovao opjevao i posvetio mu pjesmu čiji stihovi glase:

“Bogami sam dobar ko me vaspitavao i plemenit sam ko me podizao, dobro sam se držao ko me saslušavao i porastan sam gde sam porastao. Dosta naučih ko me je učio. Dobro sam prošao ko mi je sudio, malo sam mučen ko me je mučio, nije čudo kada bih promirotočio”, rekao je Bećković o Nogi.

Akademik i senator Republike Srpske Rajko Petrov Nogo preminuo je juče u 77. godini u Beogradu.

SRNA (Foto: arhiva)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *