Kusturica: Putin će pobijediti džihadiste

December 12, 2015, 8:44 am

Kusturica, koji je sjedio za istim stolom sa ruskim predsjednikom na nedavnoj proslavi deset godina rada televizije “Raša tudej”, naveo je da je sa Putinom razgovarao o komplikovanoj situaciji u svijetu i borbi sa džihadom.

“Rekao mi je da planira da Rusija postane najveći proizvođač organske hrane, što kod mene izaziva veliko poštovanje”, izjavio je Kusturica za beogradski “Blic”.

On je dodao da je u šali predložio Putinu formiranje vojnih baza u Srbiji i za jednu od njih ponudio svoj Mećavnik na Mokroj Gori.

“To je bila šala, naravno. Putin je iskren čovjek, veliki državnik. Odaje utisak umornog čovjeka, zasićenog problemima, koji se nalazi pred arbitražnim odlukama, koje treba da donese za dobrobit čovječanstva”, rekao je Kusturica.

Prema njegovim riječima, sa Putinom je razgovarao o medijskom uticaju na prilike u svijetu, ekonomskim sankcijama, pogubnosti zapadne politike, o zajedničkim prijateljima Nikiti Mihalkovu i bivšem urugvajskom predsjedniku Hoseu Muhiki.

Kusturica je na proslavi godišnjice “Raša tudej” nastupio sa svojim “No smoking orkestra”. On je naveo da ga je na proslavu zvala glavni urednik te televizije, koja je istinski zaljubljena u njegove filmove i umjetnost, koja se opire komercalizaciji.

“Za razliku od zapadnih glavnokomandujućih televizija, koje svijet predstavljaju linearnim slikama, `Raša tudej` to prikazuje kompleksnije. Ono što je u Srbiji teško zamislivo, u Rusiji je sasvim moguće, nema tu puno mistike”, rekao je Kusturica.

Proslavljeni režiser je sa suprugom Majom bio među probranim gostima na proslavi desetogodišnjice televizije “Raša tudej”, a sjedio je za centralnim stolom sa Putinom.

Kusturica je za “Večernje novosti” rekao da je sa Putinom imao srdačan prijateljski razgovor i da kao takav nije za javnu upotrebu.

“Dovoljno je reći da smo razmijenili misli o trenutnoj krizi. Putin je predsjednik, ja sam filmski reditelji, pa taj razgovor nema političko značenje”, rekao je Kusturica.

(Srna)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *