Kurti: Održavanje izbora moguće jedino kad se ukloni nasilna rulja ispred zgrada opština

June 2, 2023, 7:29 am

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti uslovio je održavanje novih izbora u opštinama na sjeveru KiM okončanjem, kako je naveo “nasilnih protesta ispred opština na sjeveru” i punom primjenom Briselskog sporazuma.

Kurti je to objavio na Tviteru nakon telefonskih razgovora sa zamjenikom savjetnika za nacionalnu bezbjednost SAD Džonatanom Finerom i američkim senatorima Krisom Marfijem, Pitom Riketsom i Džin Šahin.

– Uklanjanje nasilne rulje ispred zgrada opština i puna primjena Briselskog sporazuma je put ka deeskalaciji, do novih izbora – napisao je Kurti.

Francuska i Njemačka pozvale su Beograd i Prištinu da što prije organizuju nove izbore u opštinama na sjeveru KiM u kojima je došlo do tenzija, rekao je juče francuski predsjednik Emanuel Makron, nakon razgovora koji su on, njemački kancelar Olaf Šolc i šef evropske dilomatije Žozep Borelj održali sa predsjednicima Srbije i tzv. Kosova Aleksandrom Vučićem i Vjosom Osmani na marginama sastanka Evropske političke zajednice u Moldaviji.

Borelj je na Tviteru saopštio da su na sastanku iznijeta tri zahtjeva – održavanje novih izbora na sjeveru KiM, obezbjeđivanje učešća Srba na njima i započinjanje rada na uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Srpskainfo.com (Foto: arhiva)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *