Kurti iznio spisak imena: Srbima sa sjevera KiM crta metu na čelu

June 2, 2023, 1:37 pm

U Prištini je počela vanredna sjednica skupštine privremenih institucija na kojoj se raspravlja o situaciji na sjeveru Kosova i Metohije.

Premijer privremenih institucija Aljbin Kurti iskoristio je sjednicu da targetira Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji, navodeći spisak njihovih imena i optužujući ih za nerede u Zvečanu.

Kurti je objavio imena nekih od ljudi za koje je rekao da su glavni organizatori nereda na sjeveru posljednjih dana.

Prema njegovim riječima, glavnu ulogu u organizovanju demonstranata imaju „pripadnici nelegalne formacije takozvane „civilne odbrane“ i bivši pripadnici kosovske policije“.

„Ovi protesti su nam, uprkos svoj zlobi, poslužili da izvršimo valjane identifikacije“, rekao je on u skupštini.

Održavanje vanredne sjednice i podnošenje izvještaja o situaciji na sjeveru od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija zatražile su dvije opozicione partije – Demokratska partija Kosova i Demokratski savez Kosova.

Srbi od ponedjeljka protestuju i zahtijevaju povlačenje specijalaca, te da gradonačelnici Albanci, izabrani na izborima koje su Srbi bojkotovali, ne dolaze u njihove opštine i da budu oslobođeni Radoš Petrović i Dušan Obrenović koji su privedeni na protestu u ponedjeljak u Zvečanu.

Vecernjenovosti.ba (Foto: arhiva)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *