TV K3

android aplikacija

instaliraj

Kurti bježao iz Srbije prerušen u ženu, osuđivan zbog terorizma

Kurti bježao iz Srbije prerušen u ženu, osuđivan zbog terorizma

Aljbin Kurti rođen je u Prištini 1975. godine, gdje mu se porodica doselila iz Ulcinja. U javnosti je postao poznat kada je organizovao studentske proteste u Prištini 1997. godine.

Zbog sukoba sa policijom bio je uhapšen. Godinu dana kasnije kada se Adem Demaći proklamovao za političkog lidera OVK Kurti se zapošljava kod njega u kancelariji.

Tokom bombardovanja 1999. godine pokušava da pobjegne iz Srbije preobučen u ženu, ali ga je policija uhapsila i sprovela u zatvor u Lipljanu. Odatle je posle povlačenja srpskih snaga sa KiM prebačen u Zabelu kod Požarevca. Godinu dana kasnije osuđen je pred Višim sudom u Nišu na 15 godina zatvora zbog terorizma i rušenja teritorijalnog integriteta SRJ.

Poslije dolaska na vlast DOS-a jednostavno je pušten iz zatvora u martu 2001. godine, nakon pritiska međunarodne zajednice. Po povratku u Prištinu završio je Elektrotehnički falultet 2003. godine. Sve vrijeme je politički aktivan kroz nevladinu organizaciju “Mreža – Akcija za Kosovo” i neprekidno kritikuje Unmikovu upravu i organizuje demonstracije. Pokret Samoopredjeljenje formira 2005. godine. Njegovi pripadnici su tada na nekoliko zgrada Unmika ispisali grafite “Nema pregovora – samopredjeljenje”, zalažući se za referendum o statusu Kosova. Poslije toga je sa desetinama aktivista uhapšen, ali i brzo pušten iz zatvora.

Nekoliko puta je još organizovao demonstracije, a 2007. je osuđen na devet mjeseci zatvora poslije sukoba sa rumunskom UN policijom, kad je dvoje ljudi poginulo, a desetine povrijeđeno.

Kurti je i 2015. godine uhapšen sa još trojicom poslanika, a onda su svi i osuđeni na uslovne kazne, jer su u prištinskoj Skupštini aktivirali suzavac kako bi se prekinuo rad i spriječilo usvajanje ZSO i demarkacija granice sa Crnom Gorom.

Godinama se protivi bilo kakvim pregovorima Beograda i Prištine i ideji podele Kosova. Prošle nedjelje pred izbore kazao je da će ukinuti takse i započeti pregovore sa Srbima na Kosovu, a i sa Beogradom, ali i da će od Srbije tražiti ratnu odštetu i čekati pogodan trenutak za ujedinjenje Kosova i Albanije putem referenduma.

(novosti.rs)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.