Kugla sladoleda na Jadranu i do 9 evra: Prodavci kažu da su “tek malo podigli cijene”

June 5, 2023, 7:39 am

Svake sezone, ista priča. Mrežom kreću da kruže računi iz kafića i restorana na jadranskoj obali, ali i sa Ade, iz Grčke, Egipta i ostalih popularnih destinacija koje obilaze turisti.

Nedavno je pisano o papreno skupim ćevapima iz Hrvatske, a sada su javnost zaintrigirale i cijene sladoleda iz iste zemlje, tačnije iz Dubrovnika.

Portal Večernji list je u svom današnjem članku najprije podsjetio na skok cijena Ledo Quattro sladoleda (više od osam evra za 1650 ml Nostalgije, Domaćice ili Lino Lade), ali uz napomenu da je ta vijest brzo pala u zaborav zbog nove, šokantnije vijesti.

Na pragu ljeta, odnosno na samom startu goruće sezone na primorju, cijena sladoleda od 8,19 evra ili nekadašnjih 61,71 kuna – čini se kao sitnica, u poređenju sa cijenama kugli sladoleda u poslastičarnicama.

Prosječna cijena blizu 2 evra

Doduše, i dalje je prosječna cijena kugle sladoleda u Hrvatskoj blizu dva evra, a uz malo dodatka (šlag ili preliv) – ide na 3,5 evra. Ipak, Dubrovnik je definitivno oborila rekord, barem za sada.

U odnosu na prošlu, cijena male kugle sladoleda u Puli je porasla za oko 3 kune. Najskuplja kugla je na kraju bila 15 kuna ili oko 2 evra, da bi cena ove sezone porasla za čak 50 odsto, na 3 evra (22,6 kn). U Rovinju i Zadru je, u prosjeku, 2,50 evra, a u Splitu od 2 do 2,50 evra.

U mnogim drugim mjestima širom Hrvatske, cijene su i dalje pristojnije – od 1,30 do 1,60 evra. U međuvremenu su se pojavile i opcije koje su “bez glutena, aditiva, aroma”, i staju nekih 3,50 evra.

Prodavci kažu da su “tek malo podigli cijene”, ali i da su porcije veće, odnosno da je “usluga bolja”. Dvije godine unazad, sladoled je u našem komšiluku koštao od 5 kuna u Osijeku, do 10 kuna u Dubrovniku, a sada je cijena u ovom gradu nevjerovatnih 4 evra ili 30,14 kuna.

Prevedeno u srpsku valutu, to je blizu 500 dinara (oko 9 KM).

SRPSKAINFO

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *