Kruna dugogodišnjeg rada: Otvoren novi pogon njemačke kompanije “Male” (FOTO)

April 23, 2024, 10:16 am

Novi proizvodni pogon kompanije “Male” svečano je danas otvoren u Aleksandrovcu kod Laktaša, a vrijednost ove njemačke investicije je oko 20 miliona evra. Presijecanjem vrpce pogon su otvorili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić i predstavnici ove kompanije.

Njemačka kompanija „Male“ posluje u Laktašima 20-ak godina, a kao kruna dugogodišnjeg uspješnog rada i poslovanja u ovom gradu, svečano je otvoren novi proizvodni pogon u industrijskoj zoni u Aleksandrovcu. Riječ je o projektu vrijednosti oko 20 miliona evra. Cilj je, kažu iz kompanije da ovdje ostanu još decenijama.

“Ovo je veliki dan za “Male” i nevjerovatno je da su nam trebale samo tri godine za otvaranje ovog pogona. Do sad smo radili u Laktašima, sada se širimo na Aleksandrovac”, rekao je direktor operacija poslovne jedinice Elektronika i mehatronika “Male” grupe Guntram Has.

Otvaranje novog proizvodnog pogona kompanije „Male“ nova je razvojna šansa za Laktaše, regiju i cijelu Republiku Srpsku, kaže srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović. Riječ je, kaže o jednoj od najvećih investicija u Srpskoj i BiH.

“Ovdje je predviđen plan rasta zaposlenih, krećemo se prema broju od 1.000 radnika. Osim toga, ovo je odgovoran poslodavac i Republika Srpska želi da ima što više ovakvih poslodavaca koji ispunjavaju obaveze prema zaposlenima”, rekla je Cvijanovićeva, dodajući da je ovdje posebno značajan rad Vlade Republike Srpske, koja godinama predano radi da bi obezbjeđivala što bolje uslove za naše privredne subjekte.

Prije ove investicije kompanija je imala 400 zaposlenih, danas njih 600, a do kraja godine 800 i sa ciljem od 1.000 radnika. Sve to, kaže predsjednik Vlade Radovan Višković, jasno pokazuje kakve uslove za poslovanje ima.

“Zahvalni smo ovoj kompaniji koja je demantovala sve one koji smatraju Srpsku nepoželjnom destinacijom”, kaže Višković.

Naglasio je da je kompanija samo u objekte u Aleksandrovcu uložila više od 20 miliona evra, a dodatna ulaganja će biti mašine koje treba da se instaliraju, kao najsavremenija oprema koja će koštati nekoliko desetina miliona evra.

“Male” je vodeći dobavljač sistema za automobilsku industriju, a dijelove koje proizvodi ima svaki drugi automobil u svijetu.

“Drago mi je da smo kao loklana zajednica bili dio cijelog projekta, uz veliku podršku Vlade Republike Srpske koja je stvorila pozitivnu klimu zbog koje su predstavnici kompanije “Male” odlučili da ulože ovdje” napomenuo je gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić.

Novi proizvodni pogon u Aleksandrovcu prostire se na 30.000 metara kvadratnih i ujedno je među najvećim investicionim projektima u Republici Srpskoj, što potvrđuje i priznanje Privredne komore Srpske za najznačajniju investiciju i doprinos u oblasti zapošljavanja u prošloj godini.

(Tekst i foto: TV K3)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *