Kozarić: Ekonomski rast ove godine 2,5 odsto

January 2, 2015, 8:39 am

On je naveo da je Međunarodni monetarni fond nešto optimističniji i da prognozira ekonomski rast od 3,5 odsto, a Evropska banka za obnovu i razvoj od 2,7 odsto.

“Ipak i ako se desi da rast bude 2,5 odsto, to će biti jedan blagi oporavak i mislim da su realne šanse da se to desi, ali preduslov je da vlasti profunkcionišu i da se posvete ekonomiji”, rekao je Kozarić za Radio “Slobodna Evropa”.

Guverner Centralne banke BiH nada se da će svi građani BiH u 2015. godini osjetiti određeni boljitak, iako se rast od 2,5 odsto neće vidjeti odmah.

On je istakao da ekonomija treba bude u prvom planu u BiH, gdje je nezaposlenost najveća u regionu i iznosi 27,5 odsto.

Prema njegovim riječima, BiH je zadužena 8,1 milijardu ili 28,9 odsto učešća u BDP-a.

Kozarić tvrdi da je bankarski sektor u BiH stabilan i visoko likvidan, ali da ima problem nekvalitetnih kredita koji su na nivou od 15,6 odsto.

On je ocijenio da će se 2014. pamtiti kao teška godina, možda i najteža poslijeratna u BiH i za ekonomiju i za građane.

“Majske i avgustovske poplave, februarski protesti, izbori u oktobru, sve su to bili izazovi kojima smo bili izloženi. Godina je počela dobro. Mi smo predviđali ekonomski rast od 1,8 odsto, ali katastrofalne poplave su učinile svoje i godinu završavamo rastom od 0,7 odsto, što je znatno manje od predviđenog”, kaže Kozarić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *