Kovčezi smaragda, zlata i srebra – Kolumbija počela istraživanje olupine čiji tovar vrijedi 20 milijardi dolara (VIDEO)

May 27, 2024, 10:01 am
Kolumbijske vlasti započele su istraživanje potonule španske galije “San Hoze” iz 18. veka, koja je na dno mora odnijela zlata, srebra i dragulja u vrijednosti od 20 milijardi dolara.
Područje oko galije, takođe nazvane i “svetim gralom olupina”, proglašen je zaštićenim arheološkim lokalitetom.

Galija, koja je otkrivena 2015. godine i o čijem vlasništvu se i dalje vode žustre polemike, nosila je jedan od najvećih tovara plemenitih metala i dragog kamenja koji je ikada prevožen.

Procjenjuje se da blago na “San Hozeu”, potopljenom 1708. godine, vrijedi oko 20 milijardi dolara.

Prva faza projekta istraživanja nazvana je fazom karakterizacije, a tokom nje će se koristiti daljinski senzori koji će stvarati fotografije lokaliteta kako bi se stekla slika o arheološkom materijalu na morskom dnu.

Podvodni roboti će takođe snimati, mjeriti i proučavati područje oko olupine, sa ciljem da se proširi akademsko znanje, saopštio je kolumbijski Institut za antropologiju i istoriju.

Kolumbijski ministar kulture, Huan David Korea opisao je istraživačku ekspediciju “bez presedana”.

Porinut 1698. godine, brod je potonuo u bici kod ostrva Baru južno od Kartahene dok je plovio od Novog sveta do Španije noseći kralju Filipu Petom blago u kraljevskim kovčezima.

“San Hoze” i njena pratnja naišli su na britansku flotu blizu Barua, a tokom bitke je došlo do detonacije brodskog skladišta baruta, a u eksploziji je poginulo više od 500 članova posade i galija je potpuno uništena.

Istorijski spisi navode da je brod nosio blago prikupljeno u nekoliko španskih južnoameričkih kolonija, uključujući 100 čeličnih kovčega punih smaragda i miliona zlatnih i srebrnih novčića.

(RTS – Foto: EPA-EFE/Ricardo Maldonado Rozo)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *