Kovčeg kraljice Elizabete izrađen prije 30 godina od danas rijetkog materijala

September 16, 2022, 8:15 am

Kovčeg kraljice Elizabete II, koji će biti izložen u Londonu do sahrane u ponedjeljak, navodno je izrađen prije više od tri decenije.

Biće položen na odar, katafalk, u Westminster Hallu, najstarijoj dvorani vijekovima starog britanskog parlamenta. Kovčeg je izrađen prije 32 godine od engleskog hrasta, što je zadnjih godina rijetko jer se danas drveni kovčezi najčešće rade od američkog hrasta, objavio je The Times.

Obložen olovom

Obložen je olovom, što je kraljevska tradicija da se tijelo sačuva što je duže moguće nakon pokopa u kripti, u ovome slučaju u kapeli svetoga Jurja u Windsoru, zapadno od Londona.

Olovo sprečava prodiranje vlage u kovčeg, no čini ga još težim pa će kraljičin kovčeg zahtijevati osam nosača.

U jednak je kovčeg položen i kraljičin pokojni suprug, princ Filip, koji je umro prošle godine i pokopan je u istoj kapelici u kojoj će biti i Elizabeta II.

Leverton & Sons, pogrebnici kraljevske porodice, Timesu su rekli da su kovčeg dobili gotov, a izradila ga je specijalizovana kompanija Henry Smith, koja je osnovana 1869., a zatvorena 2005. godine.

“Napravljen je od engleskoga hrasta do kojega je danas teško doći”, kazao je voditelj pogrebne kompanije Andrew Leverton.

Posebno dizajniran za polaganje dragocjenosti

Kovčeg je posebno dizajniran da bi se na njemu mogle sigurno izložiti dragocjene regalije – carska kruna, žezlo i kugla s krstom (kraljevska jabuka).

Ručke su dizajnirane tako da odgovaraju kraljevskom kovčegu, a izradila ih je tvrtka iz Birminghama.

“Nije to nešto što možete napraviti za jedan dan”, kazao je Leverton.

(Index)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.