Kompozicija Novosađanke Hristine Šušak biće izvedena na Bijenalu u Veneciji

April 3, 2024, 6:41 am

Kompozicija mlade novosađanke Hristine Šušak biće izvedena u oktobru u okviru muzičkog programa Bijenala – Međunarodne izložbe umjetnosti, koja počinje 20. aprila u Veneciji i traje do 24. novembra.

Šušak je Tanjugu precizirala da se prijavila na internacionalni konkurs za umjetnike mlađe od 30 godina, raspisan za Bijenale u Veneciji.

“Odabrali su nas petoro, od 350 mladih kompozitora. Moje učešće u Veneciji obuhvata boravak na rezidenciji koja je počela u martu i traje do septembra. Baš sada stvaram kompoziciju za gudački kvartet, koja će trajati 30 minuta”, kazala je Šušak.

Ona je naglasila da je u Veneciji, kroz sastanke sa ostalim mladim kompozitorima razvila ideju za kompoziciju.

“Prija mi boravak na rezidenciji u Veneciji, i već sam osmislila kompoziciju. Riječ je o savremenoj konceptualnoj muzici. Pored tog gudačkog kvarteta koristićemo i ozvučenje i elektroniku. Biće to zapravo multimedijalno djelo” otkriva Šušak.

Hristina je sa sedam godina počela da svira violinu, u osmoj je napisala svoju prvu kompoziciju, a u petnaestoj je komponovala preludijum i fugu za gudački orkestar, djelo koje je izvedeno na završnom koncertu takmičenja mladih kompozitora u Cirihu 2013.

Te godine ona počinje studije kompozicije i muzičke teorije na Univerzitetu za muziku i izvođačku umjetnost u Beču, u klasi profesora Herberta Lauermana, a 2019. ih završava i stiče zvanje magistra umjetnosti.

Šušak je pisala muziku za predstavu za Narodno pozorište u Beču, za orkestar koji je nastupao u Filharmoniji u Parizu….

Pisala je muziku i za Paris Fashion Week.

Njene kompozicije su izvođene u Japanu.

“Komponovanjem se bavim iz srca. Sve bih to radila i da nisam postigla te uspjehe”, kazala je Šušak.

Srbiju će na 60. Bijenalu – Međunarodnoj izložbi umetnosti u Veneciji, koje se održava od 20. aprila do 24. novembra 2024. godine, predstavljati projekat Exposition Coloniale umetnika Aleksandra Denića i kustoskinje Ksenije Samardžije.

(RTV Vojvodina)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *