Koliko proteina zapravo trebate jesti svaki dan da biste izgubili težinu?

April 24, 2024, 6:54 am

Protein je osnovni nutrijent koji igra ključnu ulogu u podržavanju različitih tjelesnih funkcija, uključujući oporavak mišića, metabolizam i sitost.

Međutim, mnogi ljudi možda ne shvataju važnost unosa proteina, posebno kada je u pitanju gubitak težine.

Neki pojedinci ne znaju koliko proteina zapravo trebaju jesti da bi vidjeli poboljšanja.

Proteini su veoma zasitni, što znači da vam pomažu da se osjećate siti i zadovoljni, što može smanjiti ukupni unos kalorija. Veći unos proteina može pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi, smanjenju žudnje i stabilizaciji nivoa energije tokom dana, što u konačnici može podržati dugoročne napore u kontroli težine.

Količina proteina koja vam je potrebna može varirati zavisi o nekoliko faktora, uključujući vaše godine, pol, mišićnu masu, nivo fizičke aktivnosti i cjelokupno zdravlje.

Za gubitak težine, uopšteno se preporučuje da dnevno unosite između 1,2 i 1,6 grama proteina po kilogramu tjelesne težine.

Za nekoga ko teži 68 kg, to bi značilo oko 82 do 109 grama proteina dnevno. Ovaj raspon pomaže optimizovati sitost, što može smanjiti ukupni unos kalorija i sačuvati čiste mišićne mase tokom kalorijskog deficita.

Ipak, naglašava da brojni faktori doprinose gubitku masti, kao što su održavanje uravnotežene prehrane, vrijeme obroka i adekvatna hidratacija.

Pobrinite se da unosite i dovoljno zdravih masti i ugljikohidrata za ukupnu nutritivnu ravnotežu. Visoki unos proteina zahtijeva dobru hidrataciju, stoga povećajte unos vode u skladu s tim. Distribucija unosa proteina tokom dana može poboljšati sintezu mišićnih proteina i poboljšati sitost. Nastojte uključiti izvor proteina u svaki obrok, piše Klix.

Srpskainfo.com (Foto: Pexels)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *