Koliko kalorija gubimo tokom orgazma?

May 20, 2024, 8:55 am

Doživljavanje orgazma predstavlja moćno iskustvo za čitavo tijelo.

Vaši mišići se grče, disanje se ubrzava i možda čak doživite obilno preznojavanje.

Upravo zbog ovog fizičkog dijela, veliki broj ljudi se pita, koliku količinu kalorija sagorijeva orgazam.

Kada srce lupa kao da ste trčali maraton i osjećate spazam mišića kao da ste upravo izašli iz teretane, sigurno mora postojati nešto u tome.

Jedna studija urađena prije pet godina, o kojoj ste možda do sada negdje nešto čuli, a vodio ju je svjetski poznati doktor Osai, zasniva se na broju kalorija koje muškarci i žene gube tokom punog seksualnog odnosa.

Objavljeno u jednoj publikaciji, ovo istraživanje otkrilo je svijetu da muškarci gube oko četiri kalorije tokom jednog minuta u prosjeku, dok žene ostaju bez tri kalorije, u trajanju orgazma. Praktični dio ovog istraživanja definitivno je bio više nego zabavan, prenosi B92.

Nažalost, djeluje kao da ova cifra ne predstavlja previše u tako kratkom roku, pa čak i ukoliko predstavljate čovjeka koji je savladao tehnike višestrukih orgazama ili neke druge moderne metode doživljavanja vrhunca, odlaganja i ostalih stvari vezanih za isti. Dodatno, nameće se zaključak da seks ipak, ne može sagorjeti lagan, a kamoli obilan obrok.

Međutim, ne očajavajte, iza svega se kriju dobre vijesti. Iako orgazam ne sagorijeva previše kalorija, on i dalje posjeduje brojne zdravstvene prednosti, može odagnati bol, poboljšati san, sve kognitivne funkcije i popraviti raspoloženje.

(Nezavisne – Foto: Ilustracija/Arhiva)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *