Kolegijum NSRS: Sjednica Parlamenta Srpske 22. maja (VIDEO)

May 14, 2024, 5:21 pm

Redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće održana 22. maja, odlučeno je nakon današnje sjednice Kolegijuma. Na dnevnom redu naći će se 25 tačaka. Nije uvršetena Rezolucija PDP-a o ustavnom suverenitetu Republike Srpske i BiH.

Na dnevnom redu redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske naći će se i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mjerama bezbjednosti u poslovanju gotovim novcem i drugim vrijednostima, koji podrazumijeva funkcionisanje mobilnih timova u mjestima gdje nema banaka. Ovo je prijedlog predsjednik parlamenta, Nenada Stevandića. Stevandić je komentarisao i Izborni zakon Republike Srpske, te istakao da će vladajuća koalicija uskoro izaći sa zajedničkim stavom o tome po kojem će zakonu učestvovati na lokalnim izborima.

„Da je Šmit poništio zakon RS, kao što znate on bi već stupio na snagu i izbori bi bili raspisani prije ovog CIK-a. Ali su se oni  odlučili  da ne realizuju svoje prijetnje da će Šmit poništiti Izborni zakon, da uđe u ovu trik varijantu da nam produže vrijeme. Mi smo ustavan i demokratski kapacitet, Srpska, i mi ne možemo da sprovodimo zakone po Izbornom zakonu RS koji nije stupio na snagu. Vidjećemo da li je nekim mogućnostima lex specialis moguće da stupi na snagu. Ako ne može mi ćemo izabrati pragmatično rješenje“ istakao je Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Lider Liste za pravdu i red, Nebojša Vukanović,  smatra da su se skupštinska zasjedanja pretvorila u lakrdiju. Kako ističe, više je posebnih, nego redovnih sjednica, na kojima se donose zakoni koji se ne primjenjuju.

OFF: Rezolucija PDP-a o ustavnom suverenitetu Republike Srpske i BiH nije uvršetna na dnevni red, što u toj stranci smatraju poražavajućim.

„Obrazloženje koje smo dobili zašto je skinuta jeste to da se u njoj navodi da RS nije pravna država, da se u njoj ne poštuje demokratija i da problemi koje smo mi ovdje naveli ustvari nisu realni“ kaže Tanja Vukomanović, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Na dnevnom redu redovne sjednice naći će se i Prijedlog zakona o posebnom registru rada neprofitnih organizacija.

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *