Koja su narodna vjerovanja za prestupnu godinu

February 2, 2024, 9:42 am

Svi znamo da nam je ova, 2024. godina – prestupna. To je godina koja ima jedan dan više od uobičajenog broja, dakle 366.

Taj jedan dan se “pripisuje” februaru, odnosno ovaj mjesec u prestupnoj godini ima 29 dana. Za prestupnu godinu postoji nekoliko vjerovanja. Mnogi smatraju da svašta nešto ne treba započinjati, niti raditi, a mi smo izdvojili neke od stvari koje bi trebalo da imate na umu.

Prvo vjerovanje koje bismo izdvojili jeste da se u prestupnoj godini ne treba vjenčavati, piše “India.com”.

Morate priznati da je ovo pomalo bizarno vjerovanje, jer – da li je stvarno moguće da prođe cijela godina i da ne bude sklopljeno nijedno jvenčanje? U Grčkoj se čak vjerovalo da je čitava godina loš predznak za brak, posebno ako se odlučite da izgovorite sudbonosno “da” baš na 29. februar.

Takođe, još jedno nevjerovatno vjerovanje u vezi sa ovim “tipom” godine, jeste da sva djeca rođena na prestupnu godinu neće imati sreće u životu. Tome se pridodaje činjenica da one osobe rođene 29. februara slave rođendan jednom u četiri godine i da je to u neku ruku nesreća.

Muškarci, ako riješite da zaprosite devojku u prestupnoj godini, smatra se da vas može odbiti i takođe može biti loš znak kao i za stupanje u brak.

Informacija koja se najviše tiče zemljoradnika, a oni koji su dugo u tom poslu vjerovatno su čuli, da ne valja ništa saditi u prestupnoj godini jer se vjeruje da će ta biljka ili šta god da ste posadili, rađati svake četvrte godine, odnosno svake prestupne. Isto tako, savjetuje se da se ne kupuje nova oprema, niti ima žetve i setve jer se ova godina smatra lošom za cijeli usjev.

Postoji vjerovanje da stopa smrtnosti raste u prestupnoj godini. To, naravno, nije dokazano.

(Nezavisne – Foto: Arhiva)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *