Klokić: “Dani Srpske u Srbiji” – veza srpskog naroda sa obje strane Drine

September 19, 2023, 6:41 am

Tokom održavanja manifestacije “Dani Srpske u Srbiji” koju organizuje Predstavništva Republike Srpske u Beogradu, posjetioce očekuje bogat sadržaj i program u 11 gradova širom Srbije, rekao je ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić.

Klokić je gostujući u našem Јutarnjem programu istakao da će manifestacija biti svečano otvoreno u srijedu, 20. septembra, u Narodnom pozorištu u Beogradu, a zatvorena 26. septembra u Narodnom pozorištu u Nišu.

– Kroz 11 gradova Srpska će se predstaviti u najboljem svjetlu. Ovo je projekat koji je pokrenut je 2013. godine sa idejom da se građanima Srbije na nov i jedinstven način predstavi Republika Srpska i njeni potencijali, ali i osnaži veza srpskog naroda sa obje strane Drine – naglasio je ministar.

On je naveo da se ove godine uvodi nešto novo, a to je da će se predstaviti Ansambl “Venac” iz Gračanice, hor Dečjeg kulturnog centra, “Beogradski sindikat”, kao i Nacionalni ansambl “Kolo” koje će i otvoriti manifestaciju.

– Od naših umjetnika pred publikom u Srbiji nastupiće banjalučka Etno-grupa “Trag” i banjalučka muzička grupa “One tri”, dok će u Novom Sadu biti predstavljena Encikopedija Republike Srpske – istakao je Klokić.

Klokić kaže da je interesovanje za ovu manifestaciju u 11 gradova Srbije veliko i da su prethodnih godina sale bile ispunjene do posljednjeg mjesta.

– Uvijek se tražila karta više, narod zdušno prati šta se dešava u Srpskoj i raduju se svakom našem uspjehu, što pokazuje naš bratski odnos. Možemo reći da je ova manifestacija probudila sve ono što smo željeli kod naroda u Srbiji  – ističe Klokić.

On je podsjetio da je Srbija do sada Republici Srpskoj donirala preko 96 miliona evra kroz infrastrukturne projekte koje su kandidovale naše opštine i gradovi, ali i neke opšptine u FBiH u kojima je većinsko srpsko stanovništvo.

(RTRS – Foto: Arhiva)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *