Kiša i grad uništili kvalitet prinosa, prijete bolesti i štetočine

July 3, 2018, 10:29 am

U Republičkom hidrimeteorološkom zavodu kažu da je žetva strnih žita u toku, ali da u nekim područjima zbog nepovoljnih vremenskih prilika još nije počela.

– Prinos pšenice će biti u granicama višegodišnjeg prosjeka, ali će kvalitet biti lošiji zbog nepovoljnih vremenskih prilika u toku vegetacije za ovu ratarsku kulturu, prije svega zbog prekomjerne količine padavina pred neposredan početak žetve. U područjima koja su bila izložena uticaju grada, očekuje se umanjenje prinosa od 20 do 30 odsto – kaže direktor ovog zavoda Tomislav Šajić.

Prema njegovim riječima, kukuruz je trenutno u jako dobrom stanju, pa se očekuju stabilni prinosi, s tim da je naredni period ključan s obzirom na fenološku fazu nalijevanja zrna.

– Trenutni klimatski uslovi ne pogoduju proizvodnji krmnih kultura zbog povećanja padavina i vlažnosti, te se prolongira kosidba. To  može ugroziti drugu kosidbu i  tako smanjiti obim proizvodnje krmnih kultura, a na kraju imati negativne efekte na stočarsku proizvodnju – ističe Šajić.

Dodaje da se, generalno, stabilizacijom vremenskih prilika očekuje intenzivniji razvoj biljnih bolesti i štetočina, što može dodatno ugroziti stabilnost prinosa poljoprivrednih kultura.

Srpskainfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *