Kineski borbeni avion opasno se približio američkom, Pentagon objavio snimak (VIDEO)

May 31, 2023, 7:28 am

Američka indo-pacifička komanda saopštila je u utorak da je kineski pilot borbenog aviona J-16 izveo “nepotrebno agresivan manevar”.

On je to učinio kada je presreo avion američkog vazduhoplovstva RC-135 iznad Južnog kineskog mora prošle nedjelje.

U saopštenju koje je izdala komanda navodi se da je kineski borbeni pilot “letio direktno ispred nosa RC-135, primoravajući američku letjelicu da leti kroz turbulenciju”.

– Pilot lovca Narodne Republike Kine J-16 izveo je nepotrebno agresivan manevar prilikom presretanja aviona RC-135 američkog ratnog vazduhoplovstva, 26. maja 2023. godine – navodi se u saopštenju.

– RC-135 je izvodio bezbjedne i rutinske operacije iznad Južnog kineskog mora u međunarodnom vazdušnom prostoru, u skladu sa međunarodnim pravom – dodaje se, prenosi Index.

U saopštenju se dalje ističe da će, uprkos incidentu, američke snage nastaviti da sprovode svoje operacije u međunarodnim vodama. Očekujemo da svije zemlje indo-pacifičkog regiona koriste međunarodni vazdušni prostor bezbjedno i u skladu sa međunarodnim pravom – zaključuje se u saopštenju.

Avion RC-135 je kolokvijalno poznat kao špijunski avion, a ušao je u upotrebu ranih 1960-ih tokom Hladnog rata. Američko vazduhoplovstvo opisuje da avion ima sposobnost prikupljanja “obaveštajnih podataka na licu mjesta skoro u realnom vremenu”.

(Srpskainfo – FOTO: SHANGHAIEYE/ YOUTUBE/ SCREENSHOT)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *