TV K3

android aplikacija

instaliraj

Kina traži odlaganje glasanja o rezoluciji o Srebrenici

Zbog velikog neslaganja članica Saveta bezbjednosti UN oko teksta britanskog prijedloga rezolucije o Srebrenici, sjednica odložena za sat vremena.

Kina traži odlaganje glasanja o rezoluciji o Srebrenici

16.30 – Kinesko ministarstvo spoljnih poslova obavijestilo je Srbiju da je njihov stav da se glasanje o prijedlogu rezolucije o Srebrenici odloži dok se postigne konsenzus svih članica, saznaje RTS. Kina smatra da predloženi tekst ne ide u prilog pomirenju u regionu i da o njemu nema saglasnosti ni svih naroda u BiH.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je, ranije danas, da Srbija nije pozvana da učestvuje na današnjoj sjednici.

“Mi imamo primedbe i smatramo da Britanija nije odigrala pozitivnu ulogu u svemu ovome”, rekao je Dačić.

Dačić izjavio je da Rusija nije predala svoj prijedlog rezolucije o BiH, tako da će se u Savjetu bezbjednosti raspravljati samo o britanskom prijedlogu rezolucije o Srebrenici.

Forin ofis je u ponedjeljak predstavio šestu verziju prijedloga rezolucije , u kojoj se ponavljaju stavovi na koje su Srbije i Republika Srpska imali ozbiljne zamjerke.

Dogovoren je i poseban format za ovu rasravu – brifing na kojem će svoja viđenja događaja u Srebrenici predstaviti zamjenik šefa UN Jan Elijason i princ Zeid, visoki predstavnik UN za ljudska prava.

 

RTS

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.