Kina se oštro usprotivila G7: Prestanite stvarati konfrontaciju i podjele

May 20, 2023, 3:55 pm

TOKIO – Kineska ambasada u Japanu saopštila je danas da je samit Grupe sedam (G7) u Hirošimi podstakao “blokovsku politiku” i pozvala je zemlje članice da prestanu da stvaraju konfrontaciju i podjele.

Kina se danas oštro usprotivila zajedničkom saopštenju grupe G7 na samitu u Hirošimi i zbog toga se žalila Japanu kao zemlji domaćinu, saopštilo je ranije kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo navodi da je G7, ne uzimajući u obzir zabrinutost Kine, napala Peking miješajući se u unutrašnje stvari te zemlje, uključujući pitanje Tajvana, prenijela je britanska agencija.

Lavrov: Odluke usmjerene na obuzdavanje Rusije i Kine

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da odluke koje je donijela Grupa sedam (G7) na samitu u Japanu imaju za cilj “dvostruko obuzdavanje” Rusije i Kine.

Lavrov je ponovio tvrdnju Rusije da Zapad koristi Ukrajinu kao oruđe za nanošenje strateškog poraza Rusiji.

“Zadatak je postavljen glasno i otvoreno – pobijediti Rusiju na bojnom polju, ali ne stati na tome, već je eliminisati kao geopolitičkog konkurenta”, rekao je Lavrov.

On je ukazao na odluke koje se razmatraju i usvajaju u Hirošimi na samitu G7 , a koje imaju za cilj “dvostruko obuzdavanje Rusije i Kine”.

U ranijem saopštenju, G7 se složio da pooštri sankcije Moskvi i smanji izloženost Kini. Lideri su, takođe, pozvali Kinu da izvrši pritisak na Rusiju da zaustavi svoju vojnu akciju i odmah povuče svoje snage iz Ukrajine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *