Kalabuhov: Zapadne sile imaju dvostruke aršine

May 13, 2024, 9:59 am

Međunarodni naučno-ekspertski okrugli sto “Rusija, Ukrajina i balkanske paralele” održan je na Univerzitetu Istočno Sarajevo.

Na skupu je prisustvovao i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, koji je rekao da zapadne sile imaju dvostruke aršine i da se svuda po svijetu miješaju u unutrašnju politiku zemalja, što je vidljivo u Ukrajini, ali i na Balkanu.

Govoreći o navodnom malignom ruskom uticaju, Kalabuhov je podsjetio da je to stari narativ Zapada još od vremena Sovjetskog Saveza, kada su svi pokušaji destabilizacije svijeta, nametanja pravila, kršenja međunarodnog prava Zapada objašnjavani sovjetskom prijetnjom.

– Sada to objašnjavaju “ruskim malignim uticajem” i govore da ćemo nakon završetka specijalne vojne operacije gurnuti to na Baltik i Balkan. To je ludost i prikrivanje njihove neokolonijalne prakse, samo da ostvare ciljeve – rekao je Kalabuhov novinarima.

Direktor Instituta istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović upozorava da je svuda u svijetu prisutan pokušaj rehabilitacije nacizma, i da su Srbi posebno zainteresovani da se ovoj temi pristupi sistematično.

– Srbi su posebno zainteresovani da se dublje naučno istraži šta se dešavalo devedesetih godina prošlog vijeka, iz kojih centara, prvenstveno evropskih, je upravljano jugoslovenskom krizom. Treba utvrditi i na koji način se dešavala ta rehabilitacija nacizma, posebno ustaštva na prostoru Hrvatske, na koju Evropa, nažalost, nije tada reagovala, kao što ne reaguje ni danas – naglasio je Mastilović.

Prema njegovim riječima, iz pokušaja usvajanja rezolucije o Srebrenici vidljivo je da ti istorijski i društveno-politički procesi na Balkanu nisu završeni, te je potrebno identifikovati iz kojih centara se rukovodi tim procesima.

Učesnici skupa bili su i profesori Miloš Ković, Darko Đogo, Oleg Soldat i Nikola Ožegović, kao i istaknuti naučnici iz Ruske Federacije.

Izvor: RTRS
Foto: RTRS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *