Kakva ishrana povećava plodnost kod žena i muškaraca?

January 20, 2023, 7:47 am

Prema rezultatima velikog istraživanja, jedna vrste prehrane povećava plodnost muškaraca i žena. Riječ je o mediteranskoj ishrani, koja je jedna od najpopularnijih u svijetu.

Mediteranska ishrana potiče konzumaciju namirnica poput cjelovitih žitarica, ribe, ekstra djevičanskog maslinovog ulja, povrća i orašastih plodova, dok ograničava crveno i prerađeno meso, prenosi b92.

Naime, ova dijeta smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, smanjuje rizik od smrtnosti i pomaže u postizanju drugih zdravstvenih dobrobiti.

Novi rezultati govore da protuupalna svojstva ove popularne dijete takođe povećavaju šanse za začeće podsticanjem plodnosti kod žena, kao i muškaraca.

Pridržavanje ove dijete uopšteno je povezano s poboljšanim rezultatima plodnosti kod žena i muškaraca za koje se smatra da su posredovani protuupalnim putevima.

Jedna od glavnih autorica studije, Evangeline Mantzioris, istaknula je kako su ovim istraživanjem željeli utvrditi kako ishrana koja smanjuje upale može poboljšati ishode plodnosti.

“Ohrabrujuće je što smo pronašli dosljedne dokaze da slijeđenje protuupalne dijete, one koja uključuje mnogo višestruko nezasićenih ili zdravih masti, flavonoida kao što je lisnato zeleno povrće i ograničene količine crvenog i prerađenog mesa, može poboljšati plodnost”, rekla je.

Izvor: B92

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.