TV K3

android aplikacija

instaliraj

Kako sunce utiče na tijelo

Kako sunce utiče na tijelo

Crvenilo i pojava sunčanih opekotina su hemijski odgovor na pretjerano izlaganje ultraljubičastim zracima.

Sunčane opekotine nisu poput normalnih opekotina. Kada izgorite na suncu na vašoj koži se događa hemijska reakcija, koja uzrokuje svrbež, crvenilo, dehidraciju, bolove, a u težim slučajevima i plikove.

Četiri do sedam dana nakon izlaganja koža se smiruje i počinje se guliti. To je prirodan način na koji se tijelo rješava mrtvih ćelija, koje mogu postati kancerogene. Opekotine mogu prouzrokovati i oštećenja u ćelijama kože koja se ne mogu oporaviti. Ponekad pretjerano izlaganje suncu može uzrokovati povišenu temperaturu.

Stopala i ruke

Ruke i stopala se znoje i na taj način stvaraju pritisak zbog kojeg nam prstenje i obuća postaju neudobni i tijesni. Ljeti je najbolje skinuti sav nakit, a nositi prozračnu i otvorenu obuću od prirodnih materijala.

Kosa

Sunce izbjeljuje kosu. Osim toga, kosa postaje osjetljivija, isušena te se pojavljuju ispucali vrhovi. Međutim, kosa je dio organizma čije se ćelije najbrže obnavljaju, a ljetne vrućine podstiču njen rast, pa ćete vrlo brzo nakon ljeta i manjeg šišanja vratiti svoj sjaj i čvrstoću. Ljeti ne bi trebalo da se izlažete hemikalijama, odnosno farbanju kose, jer na taj načini povećavate rizik od oštećenja.

Srce

Ograničeno izlaganje suncu može biti dobro za zdravlje jer povećava efikasnost srca. Kako se tijelo pokušava ohladiti protok krvi se pojačava. Međutim, gubitak tečnosti koju mogu izazvati visoke temperature otežava rad srca, te kontinuirane visoke temperature povećavaju rizik od srčanog infarkta.

Probava

Vrućina utiče na apetit. Za hladnog vremena većina kalorija koje unesemo troši se na zagrijavanje tijela. Kada je temperatura vazduha visoka tijelo ne treba samo da se zagrijava te traži manje hrane, odnosno rjeđe osjećamo glad. Stručnjaci kažu kako je vrlo važno i dalje se pravilno hraniti i ne preskakati obroke. Posebno je potrebno unositi dovoljne količine vode nevažno osjećamo li žeđ, zbog toga što kada osjeti žeđ tijelo je već u početnoj fazi dehidracije. Unosom dovoljne količine vode smanjićete mogućnost povećanja temperature.

Bubrezi

Kada tijelo dehidrira u organizmu se pokušava konzervirati što više vode, bubrezi pojačano rade, te ukoliko se ne unosi dovoljno vode postoji mogućnost njihovog oštećenja.  Najbolje bi bilo ljeti poštivati piramidu prehrane, a ako ste na dijeti koja isključuje so prisilite se da pijete dovoljno mineralne vode. Šest do osam čaša vode gotovo da je najvažniji ljetni recept.

Hormoni

Tijelo bez vode koja se pojačano gubi u ljetnim danima ne može proizvoditi dovoljno hormona. Ali sunce ima pozitivan efekat na proizvodnju nekih hormona poput melanocortina, koji vam pomaže da se osjećate privlačnije.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.