Kako pravilno njegovati kosu tokom zime?

November 29, 2023, 9:02 am
Zimska njega kose zahtijeva dodatnu pažnju zbog hladnijeg vremena i suhog zraka koji je isušuju.

Tačnije suhi zrak može uzrokovati da kosa postane krhka i podložna lomljenju, pogotovo ako već ima problema s suhoćom ili oštećenjem.

Hladnoća može izazvati suhoću i iritaciju vlasišta, koja dovodi do perutanja ili svrbeža, što može ometati zdrav rast kose. Osim nekoliko važnih stavki koje će pomoći u njezi, u ovom periodu nemojte izbjegavati zaštiti kosu nošenjem marame, šešira i kape.
Pranje kose
Pokušajte ne prati kosu prečesto jer na taj način možete ukloniti prirodna ulja koja su potrebna za hidrataciju. Prilagodite pranje prema potrebama vaše kose, možda će biti dovoljno i pranje svaka tri do četiri dana.

Koristite mlaku ili blago toplu vodu umjesto vruće vode za pranje kose. Vruća voda može dodatno isušiti vlasište i kosu. Regenerator ili maska za kosu s dubinskim hidratantnim svojstvima mogu pomoći u obnavljanju vlage.

Sušenje i stiliziranje

Izbjegavanje vrućih temperatura prilikom stiliziranja će pomoći u očuvanju hidratacije i zdravlja kose. Pokušajte koristiti niže temperature sušila za kosu ili pustite kosu da se prirodno osuši kad god je to moguće.

Dodatna njega

Redovito šišanje krajeva pomoći će u održavanju zdrave kose i spriječiti pucanje vrhova.  Korištenje dodatnih hidratantnih maski ili ulja za kosu može pomoći u održavanju vlage i sprječavanju suhoće kose.

Osim toga, kao i kada je riječ o njezi kože, ne smijemo zaboraviti da zdravlje dolazi iznutra. Unos dovoljno vode i uravnotežena prehrana bogata vitaminima i mineralima također će imati pozitivan utjecaj na zdravlje vaše kose.

Bonjuor.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *