Kako pivo utiče na zdravlje crijeva

September 19, 2023, 8:10 am

Pivo, omiljeno piće mnogih, ima dugu i bogatu istoriju koja seže unazad hiljadama godina.

Osim što je zadovoljstvo za nepce, pivo je predmet znatiželje naučnika. Neka istraživanja otkrila su koje su to koristi koje unošenje piva ima za imuni sistem i crijevni mikrobiom.

Pivo je jedno od najčešće konzumiranih pića pa zauzima drugo mjesto nakon vode i čaja.

U drevnim sumerskim i vavilonskim kulturama bilo je prihvaćeno kao glavno i gotovo božansko piće. Tokom drevnih kineskih pogrebnih rituala i vladavine faraona pivo se dijelilo radnicima, a monasi su ga proizvodili tokom srednjeg vijeka.

Danas, pivo privlači pažnju ne zbog svojih psiho-farmakoloških ili društvenih karakteristika, već zbog svojih funkcionalnih aspekata.

Pivo, kao tradicionalno fermentirano piće, obiluje esencijalnim aminokiselinama, vitaminima, elementima u tragovima i bioaktivnim stvarima koje igraju ključnu ulogu u regulaciji mnogih fizioloških funkcija ljudskog tijela. Polifenoli prisutni u sladu i hmelju piva su važni aktivni spojevi koji blagotvorno djeluju na crijevni mikrobiom.

Prethodna istraživanja su se usredsredila na to kako ove bioaktivne stvari iz piva mogu pomoći u spriječavanju arterioskleroze i srčanih bolesti, za poboljšanje cirkulacije krvi, kao podrška imunološkoj funkciji za podsticanje antioksidativnih i protuupalnih učinaka kao i za podsticanje proizvodnje estrogena.

Proučavajući prethodna istraživanja na životinjama i ljudima, kineski naučnici su otkrili kako niska ili umjerena konzumacija piva, s alkoholom ili bez njega, podstiče zdravu imunološku funkciju.

Kada se pivo konzumira umjereno, primjećuje se da fenoli i druge hranjive stvari iz piva utiču na razvoj korisnih bakterija u crijevima, izazivajući niz antiinflamatorni, antioksidativnih i imunomodulatornih efekata, prenosi Nova.

Ovaj pregled istraživanja sugeriše da poboljšanja u imunološkom sistemu mogu da se pripišu interakciji između polifenola piva, vlakana i etanola jer zajedno podstiču razvoj crijevnog mikrobioma. Uprkos tome, potrebna su detaljna istraživanja kako bi se potvrdila moguća upotreba piva kao regulatora mikrobioma u budućnosti.

(Srpskainfo – Foto: Ilustracija/Arhiva)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *