Kako da smršate bez držanja dijete

February 2, 2024, 9:38 am

Gojaznost i višak kilograma ozbiljan su problem velikom broju ljudi širom svijeta. Kao glavno rješenje ovog problema, obično se na prvom mJestu nađu razne dijete, ali većini je teško da se pridržava određenog režima ishrane.

Uz lake promjene u ishrani i dnevnom ritmu, međutim, možete da izgubite nekoliko kilograma i smršate i bez dijete.

Ipak, najvažnije je kretanje, jer ništa vam ne može pomoći ako se unijete kalorije ne troše.

Polako jedite i dugo žvaćite

Ako sporije jedete i ako svaki zalogaj dobro sažvaćete, pomoći ćete svom metabolizmu da bolje svari i absorbuje hranu, pa će se stvoriti i manje masnih naslaga u vašem tijelu. Oni koji brzo jedu obično imaju problem sa viškom kilograma, a ako hranu slabo žvaćete, to znači onda da će ona ostati duže u stomaku, što takođe dovodi do povećanja kilaže.

Pijte vodu prije jela

Voda pomaže stomaku da bolje svari hranu, a stvara i osjećaj sitosti, što će vam omogućiti da pojedete manje, a da imate utisak kao da ste se najeli.

Jedite bez ometanja

Mnogi vole da ručaju ili da večeraju uz televizor ili laptop, ali na ovaj način se unese čak i do 30 odsto više hrane nego što je zaista potrebno. Kada je mozak fokusiran na televizor ili nešto drugo, kasnije shvatimo da smo siti, ali tada je već sav višak hrane u stomaku, što kasnije stvara probleme i višak kilograma.

Ne preskačite doručak

Studije su pokazale da redovan i umjeren doručak utiče na izbalansirani metabolizam i da vam omogućava da tokom dana unesete manje hrane, nego kada niste pojeli doručak.

Jedite manje a češće

Ključ mršavljena i dobrog metabolizma jeste da se ne prejedate i da obezbijedite tijelu stalni priliv energije. Zato su češći, a količinski i kalorjski manji obroci najbolji način da imate brz metabolizam i optimalnu težinu.

(Politika Magazin – Foto: Ilustracija/Arhiva)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *