Kako bi se banjalučki vozači snašli u ovom gradu (VIDEO)

November 15, 2023, 5:46 pm

Kineski splet nadvožnjaka sa čak 20 rampi u pet nivoa osmišljen je kako bi se vozačima olakšalo pronalaženje puta ako promaše izlaz.

Ako ikada propustite skretanje na raskrsnici autoputa ili izlaz sa autoputa koji ima više izlaznih traka, uzmite u obzir da bi moglo biti gore.

Raskrsnica “Huangjuewan” u Kini – raskrsnica na pet nivoa sa 20 rampi – izgleda kao nemoguć i složen lavirint.

Smatra se najkomplikovanijim putnim čvorištem u svijetu, iako arhitekta Liu Bangjun, koji ga je dizajnirao, kaže da su sve rampe i skretanja neophodne za lakšu i bržu navigaciju ako vozači propuste izlaz.

Naime, dizajneri su uzeli u obzir ljudske greške i dodali dodatne rampe koje pomažu vozačima da brže pronađu put u pravom smjeru. Prema Liuovim riječima, ako vozači izaberu pogrešnu traku, mogu izaći u roku od 10 minuta, a saobraćajni znakovi su vrlo vidljivi, pa iako rampe s nadvožnjaka “Huangjuewan” vode u osam različitih smjerova, vozači ne bi trebali biti previše zabrinuti.

Smatra se arhitektonskim čudom, splet nadvožnjaka izgrađen je 2017. godine kako bi povezao Čonging, grad od osam miliona ljudi, obližnji aerodrom i autoputeve koji prolaze. Izgradnja rampi ukupne dužine 16.4 kilometra trajala je čak osam godina, a samo planiranje pet godina.

Međutim, “Huangzhuewan” nije jedina takva raskrsnica u Kini. Nedaleko je još jedna, Čijančun, sa 18 rampi, od kojih je najviša 37 metara iznad zemlje.

Inače, širom svijeta postoji dosta “nemogućih” raskrsnica.

Novi jednosmjerni saobraćaj u Banjaluci

Danas je 10. dan јednosmjernog režima saobraćaja u srcu Banjaluke, koji je, otkad je uveden, izazvao mnogo negodovanja od strane Banjalučana.

– Prvi dan je bilo katastrofa. Kao da se neko dijete igralo sa ulicama. Niko nas nije ni pitao o jednosmjernom saobraćaju – rekao je jedan Banjalučanin.

Banjaluka raskrsnica saobraćaj iz vazduha
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Sada se pitamo kako bi se naši banjalučki vozači snašli u ovom gradu sa najkomplikovanijom raskrsnicom u svijetu? Vjerovatno bi bilo ludo i nezaboravno.

Izvor: Srpskainfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *