TV K3

android aplikacija

instaliraj

Junker kritikovao Šojblea zbog Grčke

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker danas je u Evropskom parlamentu uputio indirektne, ali oštre kritike na račun njemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea zbog njegovog stava o Grčkoj i uloge EK u rješavanju finansijske krize.

Junker kritikovao Šojblea zbog Grčke

“Čuli smo negativne primjedbe na račun Komisije iz nekih zemalja članica na jeziku kojim sada govorim”, rekao je Junker, obraćajući se poslanicima na njemačkom.

Iako predsednik EK nije direktno spomenuo Šojblea, ovo je bila jasna aluzija na nedavnu izjavu njemačkog ministra da su Junker i ostatak komisije činovnici koji bi trebalo da se drže van politike i da to prepuste članicama EU.

“Mi nismo tehnokrate nego odgovorni političari koji imaju pravo na svoje mišljenje”, kazao je Junker, koji se takođe osvrnuo na više puta javno izrečeni Šojbleov stav da Grčkoj nije mjesto u evrozoni.

“Neki otvoreno ili prikriveno rade na isključivanju Grčke iz evrozone. Grci su velika nacija i izbaciti ih iz evrozone ili čak i iz EU nije nešto što bi bilo ko trebalo da priželjkuje”, kazao je on.

Junker, koji se posljednjih dana nije javno oglašavao o grčkom referendumu, kazao je da mu je bilo potrebno vrijeme da pažljivo prouči kako riješiti situaciju nastalu nakon odluke velike većine Grka da putem referenduma odbiju program štednje koji su nametnuli povjerioci.

“I za neke druge bi bilo bolje da su duže razmišljali prije nego što su govorili”, kazao je Junker u još jednoj aluziji na Šojblea.

Na meti Junkerove kritike našla se i grčka vlada, zbog odluke da napusti pregovore o uslovima otplate duga i raspiše referendum, kao i zbog izjave bivšeg ministra finansija Janisa Varufakisa da su članovi pregovaračke “trojke”, među kojima su i predstavnici Komisije “teroristi”.

“To je potpuno neprihvatljivo, ali sada treba ohladiti retoriku i razgovarati kao odgovorni i razumni ljudi”, kazao je on.

Junker je uoči današnjeg sastanka lidera evrozone u Briselu poručio poslanicima da se odlučno zalaže za ostanak Grčke u evrozoni i nastavak pregovora, za koje je rekao da neće dovesti do rješenja “preko noći”, ali će kroz buduće razgovore dovesti do izlaza iz situacije.

 

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.