Još nije kasno da posadite ovaj cvijet: Izgleda magično, a miris je prepoznatljiv

September 16, 2023, 12:27 pm

Božur (Paeonia officinalis) je cvjetnica koja ukrašava naše vrtove ili terase raznobojnim cvjetovima koji šire prepoznatljive mirise. Izgleda magično kada je u punom cvatu, a još uvijek nije kasno da ga posadite.

Božur je višegodišnja žbunasta, drvenasta i zeljasta biljka, koja se gaji zbog dekorativnih cvjetova.

Dobro uspijeva na plodnom zemljištu slabo kisele reakcije i umjerene vlage. Ova biljka je otporna na niske temperature i u našim klimatskim uslovima dobro prezimljava.

S obzirom na to da je božur višegodišnja biljka zemljište se mora dobro pripremiti prije sadnje dodavanjem organskih (stajnjak) i mineralnih đubriva.

Božuri se razmnožavaju dijelenjem korjena i sadnjom mladih reznica u dobro pripremljenu zemlju isključivo u jesen, od sredine septembra do sredine oktobra, sa posebnom pažnjom na dubinu sadnje.

Kako se njeguje

Mjere njege zasada ove cvjetnice se odnose na zaštitu od korova i bolesti kao i okopavanjene. Posebna pažnja se biljkama poklanja u prvoj godini gajenja, gdje se odstranjuju svi cvjetni pupoljci kako bi se stimulisao rast nadzemnih i podzemnih vegetativnih organa.

U drugoj godini se ostavljaju samo 1 do 2 cvijeta po biljci. U trećoj i narednim godinama odstranjuju se postrani izdanci i ostavljaju se 5-7 cvjetova po biljci.

Berba cvjetova božura se obavlja u maju i junu, i u zavisnosti od sorte traje 2-5 nedjelja. Cvjetovi mogu da se čuvaju na temperaturi od 2-5 stepeni  i do 14 dana.

Još malo o božuru

Božur potiče iz Kine, a postoji preko trideset vrsta ove cvjetnice. Može da naraste do jednog metra.

Voli plodno, drenirano zemljište. Cvjetovi su veoma mirisni, a miris prepoznatljiv.

Kao što ih ima u različitim bojama tako su i različitih mirisa. Neki cvjetovi imaju slatkast miris, drugi mirišu na citruse ili začine.

Dakle, i miris božura dolazi u veoma širokom rasponu, prenosi Poljosfera.

Izvor: srpskainfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *