Jeziva svjedočanstva sestara koje je zlostavljao sveštenik

February 22, 2024, 11:46 am

​Bivše časne sestre koje su rekle da ih je poznati sveštenik seksualno, psihički i duhovno zlostavljao, pozvale su u srijedu papu Franju da dopusti nezavisnu istragu, istakavši da je Katolička crkva postavila “gumeni zid” koji blokira istinu.

Otac Marko Ivan Rupnik, umjetnik čiji mozaici krase oko 200 crkava i kapela širom svijeta, uključujući i Vatikan, prošle je godine izbačen iz Isusovačkog reda i vjeruje se da se nalazi negdje u rodnoj Sloveniji.

Oko 20 osoba, uglavnom bivših časnih sestara, optužilo ga je za razne vrste zlostavljanja dok je prije tridesetak godina bio duhovnik zajednice časnih sestara u Sloveniji i nakon što se preselio u Rim kako bi nastavio umjetničku karijeru.

On nije komentarisao navode za koje je Isusovački red prošle godine rekao da su izuzetno vjerodostojni.

Isusovački red, kojem pripada papa Franjo, i Vatikan pokrenuli su interne istrage.

Bivša časna sestra Gloria Branciani u srijedu je prvi put javno izjavila da ju je Rupnik prisilio na seks utroje s njim i još jednom časnom sestrom u Sloveniji te da je to opravdao predanošću Presvetom Trojstvu.

Kasnije u Rimu tjerao ju je da s njim posjećuje pornografska kina, rekla je Branciani.

Ona i još jedna navodna Rupnikova žrtva, bivša časna sestra Mirjam Kovač, pozvale su Papu da pokrene “nezavisnu istragu o tome kako je hijerarhija postupala s optužbama protiv Rupnika i da objavi nalaze”, rekla je zastupnica žrtava An Baret Dojl.

Baret Dojl, kovoditelj dokumentacionog centra sa sjedištem u Americi rekla je da istraga mora “uključiti svakog nadređenog koji je možda zažmirio na oko od ranih devedesetih do sada i što je najvažnije mora odgovoriti na zabrinjavajuća pitanja koja se vrte oko Franjine uloge u ovom slučaju”.

Pod pritiskom medija, isusovci su 2022. godine otkrili da je vatikanski doktrinarni odjel 2020. ekskomunicirao Rupnika zbog “odrješenja sukrivca”, referišući se na slučaj u kojem sveštenik ima polni odnos s osobom koju kasnije razrješava od grijeha u ispovijesti.

Ekskomunikacija je ukinuta nakon samo nekoliko sedmica jer se Rupnik pokajao, a riječ je o neobično kratkom periodu.

Baret Dojl je rekla da bi nezavisna istraga trebala istražiti je li Papa imao ikakvog uticaja na odluku.

Prošle godine Papa je naredio vatikanskom doktrinarnom odjelu da ponovno otvori slučaj Rupnik. Potparol Vatikana, Mateo Bruni rekao je u srijedu da je odjel završio prikupljanje informacija i da razmatra dalje korake, prenosi “Slobodna Dalmacija”.

(Nezavisne – Foto: Ilustracija/Arhiva)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *