Jehuda Bauer: Nije bilo genocida u Srebrenici

April 21, 2024, 2:16 pm

Profesor Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu Jehuda Bauer smatra da nije bilo genocida u Srebrenici i, kako navodi, to je bilo masovno ubistvo pripadnika jedne grupe od strane pripadnika druge grupe.

Jehuda Bauer, koji se u stručnim krugovima smatra najvećim svetskim autoritetom za pitanja Holokausta i genocida, u dokumentarcu u produkciji Centra za društvenu stabilnost, kaže da se Srebrenica ne može smatrati tipskim slučajem genocida.

“Srebrenica se ne može smatrati tipskim slučajem genocida. To je bilo masovno ubistvo pripadnika jedne grupe od strane pripadnika druge grupe. Postoje stotine takvih slučajeva kroz istoriju”, kaže Bauer u intervjuu rađenom za potrebe dokumentaranog filma “Anatomija obmane: Srebrenica” u produkciji Centra za društvenu stabilnost.

Da je Bauer jedan od najvećih autoriteta u svetu za pitanja Holokausta i genocida svedoči i činjenica da kao počasni predsednik predvodi Međunarodnu alijansu za sećanje na Holokaust.

Da se u Srebrenici nije dogodio genocid smatra i direktor Centra “Simon Vizental” Efraim Zurof, koji je više puta upozorio na zloupotrebu tog termina, baš kao što se zloupotrebljava i reč Holokaust.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je pre dva dana gostujući na TV Pink kako se nada da će se profesor Jehuda Bauer izjasniti po pitanju karaktera zločina u Srebrenici, što je ugledni izraelski profesor i učinio.

RTS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *